Connect with us

GLOBAL

(video) Tak Mampu Kawal Emosi Di Hari Pengebumian Adik Tercinta, Lelaki Bertindak Di Luar Kawalan

Published

on

(video) Tak Mampu Kawal Emosi Di Hari Pengebumian Adik Tercinta, Lelaki Bertindak Di Luar Kawalan

Pemergian insan yang tersayang pastinya akan memberikan kesan yang mendalam kepada seseorang.

Bukan senang untuk meredhai pemergian mereka itu pada mulanya. Namun begitu, siapalah kita untuk melawan takdir yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T.

Satu video yang memaparkan seorang lelaki menangis kesedihan di kubur telah menjadi tular di media sosial. Video tersebut menunjukkan seorang lelaki yang difahamkan menangisi pemergian adiknya.

Kelihatan lelaki itu sedang menangis teresak-esak di kubur adiknya sambil ditenangkan oleh orang-orang yang hadir ke majlis pengkebumian tersebut.

Mungkin tidak dapat menahan kesedihan yang amat terlampau telah membuatkan lelaki berkenaan bertindak sedemikian. Video tersebut lantas menjadi tular di media sosial. Sehingga kini, ianya telah ditonton lebih 300 ribu kali.

Warganet yang menonton video tersebut turut berkongsikan kesedihan dan pengalaman mereka melalui perkara sebagaimana yang dilalui lelaki itu.

Sumber: fakta.indo via siakapkeli

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GLOBAL

(video) Tersalah Dengar Arahan, Wanita T3rjun “Bungee Jumping” Sebelum Tali Keselamatan Siap Dipasang

Published

on

(video) Tersalah Dengar Arahan, Wanita T3rjun “Bungee Jumping” Sebelum Tali Keselamatan Siap Dipasang

Rakaman meng3rikan yang mem@parkan pel0mpat bungee m3ningg@l dunia selepas tersalah tafsir dengan menyangka bahawa gilirannya telah tiba untuk melompat dari ketinggian sekitar 45 kaki itu semasa tali keselamatannya tidak terpasang telah berlegar di internet.

Wanita yang berusia 25 tahun itu dilaporkan telah m3lomp@t dari atas sebuah jambatan di utara Colombia selepas mendengar isyarat yang dimaksudkan untuk teman lelakinya.

Sebuah video yang menunjukkan m@ngsa mel0mpat dari jambatan itu telah dirakamkan oleh pelancong yang berada di tebing berdekatan. Kira-kira 100 orang sedang menunggu untuk melakukan terjunan itu ketika kejadian.

Tali bungee itu dilaporkan tidak diikat sepenuhnya lagi pada pergelangan kakinya ketika dia tersalah tafsir isyarat untuk pasangannya itu.

Dipercayai bahawa dia telah terkena s3rang@n j@ntung sebelum dia j@tuh ke tanah dan m3ningg@l dunia ketika pasukan kec3masan tiba di tempat kejadian.

Teman lelakinya difahamkan orang pertama yang tiba dan berusaha untuk melakukan CPR kepadanya.

Dia dilaporkan menerima r@watan kerana kec3dera@n yang dialaminya ketika berusaha untuk ke arah teman wanitanya itu, dan dikatakan dalam keadaan terkejut.

Gustavo Guzmán, datuk bandar Fredonia, Antioquia menyatakan kepada El Tiempo: “Dia terkeliru. Isyarat itu untuk teman lelakinya melompat kerana dia sudah dipasangkan peralatan keselamatan.

“Mereka hanya sempat memakaikan tali keselamatan pada pinggangnya sahaja namun dia terkeliru dan terus melompat.”

Wanita itu telah dik3bumikan selepas selesai majlis upacara di kejiranan Simón Bolívar di Medellín, di mana dia tinggal bersama keluarganya.

Pihak berkuasa tempatan telah memulakan siasatan selepas mendakwa bahawa dua syarikat yang menawarkan perkhidmatan dan membekalkan peralatan di lokasi tersebut tidak dibenarkan melakukannya.

Sumber: Daily Star via siakapkeli

Continue Reading

GLOBAL

(video) Aksi Kambing ‘Pura-pura’ Mati Elak Ditangkap Mencuit Hati Netizen

Published

on

(video) Aksi Kambing ‘Pura-pura’ Mati Elak Ditangkap Mencuit Hati Netizen

Bagi pengembala kambing, mungkin anda sudah terbiasa dengan ragam kambing peliharaan anda, terutama apabila tibanya musim korban. Pelbagai kisah ternakan lari dari kandang atau ikatan bagi menyelamatkan diri.

Kali ini, kami ingin kongsikan sebuah video gelagat seekor kambing yang dikatakan ‘berpura-pura mati’ ketika dikejar oleh seorang lelaki. Menerusi rakaman yang tidak dinyatakan lokasi itu, kelihatan sekawan kambing berlari-lari daripada seorang lelaki yang dipercayai cuba menangkap haiwan berkenaan.

Tidak semena-mena, seekor kambing terjatuh ‘kaku’ di atas lantai dan kelihatan longlai apabila dipegang oleh lelaki berkenaan. Pun begitu, ia secara tiba-tiba bangun dan terus berlari sebelum ‘pengsan’ sekali lagi. Rakaman tersebut ternyata menghiburkan perakamnya dan juga warganet yang lain. Apa tidaknya, seakan berpura-pura pengsan untuk mengelakkan diri daripada kena tangkap.

Walau bagaimanapun, tidak dapat dipastikan apakah sebabnya kambing tersebut menjadi sebegitu. Mungkin memang benar ia berpura-pura mati untuk mengelakkan dirinya ditangkap, atau kemungkinan lain yang diperjelaskan di bawah.

Menurut National Geographic, situasi ini mungkin berpunca daripada keadaan genetik haiwan ternakan yang mengalami myotonia congenita di mana otot mereka menjadi kejung ketika terkejut. Bagaimanapun, haiwan tersebut sebenarnya tidak pengsan dan masih sedar.

Tambah portal itu, kebiasaannya, haiwan akan menerima reaksi kimia yang merangsang respon lawan atau lari (fight or flight). Pun begitu, haiwan yang mengalami myotonia congenita ini dipercayai mengalami mutasi sel yang membantutkan reaksi kimia yang menggerakkan otot mereka, sekaligus membuatkan haiwan itu kaku.

Malah, keadaan ini juga dipercayai tidak terhad kepada kambing atau haiwan ternakan sahaja, namun boleh berlaku kepada manusia.

Sumber: @dr.azaman via Kas Mawati Koto, National Geographic via siakapkeli

Continue Reading

GLOBAL

Ibu C@mpak Anak Dari Tingkat 1 Bangunan, Berserah dan Berharap Orang di Bawah Bangunan Dapat Menyambut Anaknya

Published

on

Ibu C@mpak Anak Dari Tingkat 1 Bangunan, Berserah dan Berharap Orang di Bawah Bangunan Dapat Menyambut Anaknya

Cape Town: Seorang ibu terpksa menc@mpak anaknya dari tingkat satu bangunan kediaman di bandar Durban, KwaZulu-Natal di Afrika Selatan selepas premis itu t3rb@kar susulan rvsuh@n berterusan sejak mantan Preslden Jac0b Zuma dipnj@rakan, minggu lalu.

Sehingga kini, rvsvh@n itu menyebabkan 72 orang m3ningg@I dunia dan k3g@nasan antara p3rvsuh dan pihak berku@sa diIapor berlaku di banyak tempat.

Aksl wanita, Naledi Manyoni menc@mpakkan anak perempuannya dari tingkat satu berjaya dirakam BBC, Selasa lalu dan ia berlaku ketika bangunan apartmen itu dib@kar p3rvsuh menyebabkan dua beranak selain penduduk lain terp3rngkap.

Disebabkan tldak dapat keluar, orang ramai yang berada di bawah bangunan menjerlt meminta Naledi m3nc@mpak anaknya untuk mereka sa.mbut, sebelum dia pula dis3Iamatkan.

lnsiden turut dirakam mereka di jalanan dan tuIar di m3dia s0si4l.

“Saya sangat takvt dan orang ramai menjerlt ‘cmpak anak’, ‘cmpak anak’ menyebabkan saya panlk. Saya percaya sesiapa pun akan buat perkara sama untuk mengeIak daripada terb@kar,” kata Naledi ketika ditemui BBC.

Menurutnya, dia hanya bers3rah dan berharap orang di bawah bangunan dapat menyambut anaknya, malah sangat terk3jut apabila mereka berjaya melakukannya.

“Yang penting anak saya seI@mat. Saya pula terpksa meIarikan diri menerusi belakang bangunan menggunakan tangga,” katanya.

Sumber: hm via dbongkar

Continue Reading

Trending