Connect with us

TEMPATAN

(video) ”Kalau dia tak datang dan sekadar bergurau pun takpe saya redha,” Pencari Lokan ‘Terkedu’ Pelanggan Dtg Beli Naik Helikopter, Mendarat Depan Rumah

Published

on

(video) ”Kalau dia tak datang dan sekadar bergurau pun takpe saya redha,” Pencari Lokan ‘Terkedu’ Pelanggan Dtg Beli Naik Helikopter, Mendarat Depan Rumah

Menangis terharu seorang lelaki pencari lokan dikenali sebagai Wea Selamos apabila seorang jutawan viral dikenali sebagai Azlan Al Amin datang menaiki helikopter bagi berjumpa dengannya.

Difahamkan Azlan yang juga jutawan hartanah datang bertemu Wea Selamos yang tinggal di Kampung Baru Nelayan, Tumpat, Kelantan bagi membeli lokan.

Rakaman vdeo yang tular di Facebook itu turut memaparkan helikopter milik Azlan mendarat di kampung tersebut berhampiran tebing sungai.

Menerusi satu perkongsian di Facebook, Wea Selamos yang juga aktif berniaga secara live atas talian berkongsi cerita sebenar apa yang berlaku.

” Assalamualaikum sahabat saya semua, saya nak luah sikit beberapa perkara mngenai isu jutawan mahu datang beli lokan dengan saya naik helikopter.

” Bagi saya semua ni tak pelik pun sebab saya memang pencari lokan sejak dulu sampai sekarang PKP disebabkan pandemik covid tahun 2020 hinggalah tahun 2021 saya duk wat live dalam sungai cari lokan.

” Sejak beberapa minggu lalu ketika saya live ada satu komen timbul dalam live saya yang menulis“ Salam Wea saya punya bos nak datang beli lokan naik helikopter”

” Pada masa tu saya ingatkan account fake sengaja nak provok atau nak panas line , apabila disemak profil fb itu adalah akaun asli dan dia ialah staff kepada Azlan Al Amin.

” Ketika itu saya terfikir, “Kenapa dia nak beli lokan dengan aku naik helikopter sedangkan ramai lagi orang lain jual lokan lokan?

Tiba-tiba jutawan itu sendiri beritahu nak datang

” Pasa masa tu macam-macam bermain di fikiran saya sebab saya tak kenal siapa Azlan Al Amin. Tiba la pada satu hari saya sedang live, staff dia tag nama Azlan Al Amin dalam live saya,

” Kemudian muncul komen daripada tuan punya akaun Azlan Al Amin Sendiri, masa tu saya rasa benda ni karut dan tak masuk akal.

” Selepas saya baca komen-komen dalam live ramai yang mengatakan Azlan Al Amin ini adalah seorang jutawan yang memiliki helikopter sendiri malah dia juga pernah mengambil Halim Yazid (penyanyi dikir barat popular di Kelantan) menggunakan helikopter.

” Pada masa tu saya rasa benda ni bukan gurauan sebab Azlan Al Amin ada dalam live saya.

” Saya beranikan diri ajak dia video call (VC) untuk pengesahan bahawasanya benda ni bukan gurauan atau cakap kosong.

” Selepas saya ajak Azlan Al Amin VC dalam live, dia jawab VC saya dan saya tengok memang betul muka dia ni serupa dengan orang yang ambil Halim Yazid dengan helikopter baru-baru ini.

” Waktu tengah VC dengan Azlan Al Amin dalam live, saya agak terkejut baca komen warganet dalam page yang mengenali beliau, ada yang kata dia jutawan.

” Ada juga yang cakap dia dulu seorang yang susah kerja kutip sampah dan kini bergelar jadi jutawan hartanah.” tulis Wea Selamos.

Menurut Wea Selamos lagi, Azlan kemudian mengesahkan dia mahu datang membeli lokan dengannya dengan menaiki helikopter.

Terkejut dengan jawapan Azlan, Wea Selamos menjelaskan dia awalnya tidak menaruh harapan dengan kata-kata Azlan tersebut sewaktu live tersebut.

Sehinggalah dia menerima pesanan menerusi aplikasi Whatsapp daripada Azlan yang mengulangi mahu datang dengan helikopter.

” Kalau betul dia nak datang biarlah, saya tidak berharap apa-apa. Saya tetap mencari lokan untuknya. ”Kalau dia tak datang dan sekadar bergurau pun takpe saya redha,” tulis Wea Selamos lagi.

Bagaimanapun siapa sangka Azlan membuat kejutan apabila betul-betul datang dan ketika itu Wea Selamos sedang berada di atas sampan ketika dia baru selesai mencari lokan.

Difahamkan kedatangan Azlan bukan sekadar membeli lokan, tetapi turut membawa Wea Selamos naik helikopter miliknya.

Malah tujuan sebenar Azlan juga dikatakan kerana mahu mendamaikan Wea Selamos dengan Pian Kpop yang sebelum itu bertelagah di media sosial.

Sumber:fb Wea Selamos dan Azlan Al Amin via asiakini

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TEMPATAN

“Nota Terakhir” Kanak2 yang Ditemui Lemas Bikin Runtun Hati Ramai

Published

on

“Nota Terakhir” Kanak2 yang Ditemui Lemas Bikin Runtun Hati Ramai

Mukah: Kanak-kanak lelaki lapan tahun yang diIaporkan hiIang selepas jtuh di sungai berdekatan Sekolah Kebangsaan (SK) Engkerbai, Selangau di sini Selasa lalu, ditemukan mat1 Iemas, hari ini.

Myat Muhammad Danish Muhammad Zamrie ditemukan penduduk kampung kira-kira jam 8 pagi.

Ketua PoIis Daerah Mukah, Deputi Superintendan Muhamad Rizal Alias berkata, myat ditemui pada jarak kira-kira satu kilometer dari lokasi dia dikatakan terjtuh.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan awal menemui kesan Iuka dipercayai gi.gitan ha1wan di lengan kiri dan kanan mngsa.

“Selepas ibu bapanya membuat penge.caman, myat mngsa dihantar ke Hspital Mukah untuk dibe.dah si.asat,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Lebih memiIukan, arwh adik Danish sempat mninggaIkan sekeping nota mengatakan bahawa dia mahu mandi sungai. Nota tersebut amat merntun hati semua.

Sementara itu, Jurucakap Pusat Gerakan 0perasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, pihaknya menerima Iaporan berhubung kjadian itu pada jam 10.44 pagi, Selasa lalu.

Berikutan itu, enam anggota dari BaIai Bomba dan Penyelamat (BBP) Selangau, dike.rah ke lokasi dan mengaktifkan 0perasi mencari dan menyelamat (SAR).

“0perasi SAR turut dibantu tujuh anggota dari Unit Pasukan Penyelamat di Air (PPDA) dari BBP Sungai Merah, Sibu. “Empat anggota poIis dan lapan anggota Angkatan Perta.hanan Awam Malaysia (APM) turut serta dalam 0perasi itu,” katanya.

Salam tkziah buat Puan Ita sekeluarga atas pmerg1an anak tersayang. Semoga kuat dan tbah dengan ujian ini. Adik Danish tunggu di syurga. Al fatihah.

Sumber: hm via dbongkar

Continue Reading

TEMPATAN

(video) Kerana Tek@nan Hidup, Lelaki Cuba T3rjun Dari Tingkat 11 di Sebuah Perumahan

Published

on

(video) Kerana Tek@nan Hidup, Lelaki Cuba T3rjun Dari Tingkat 11 di Sebuah Perumahan

Tular di media sosial rakaman video seorang lelaki cuba t3rjun dari tingkat 11 bangunan pangsapuri untuk m3mbvnuh diri. Kejadian tersebut dimaklumkan berlaku di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Beringin, Jinjang Utara, Kuala Lumpur.

Menurut sumber daripada video-video yang viral, punca tindakan berkenaan diambil adalah disebabkan tiada punca pendapatan dan hidup sebatang kara.

Berjaya diselamatkan orang awam

Menerusi laporan daripada Harian Metro, lelaki berusia 25 tahun itu telah berjaya dis3lamatkan orang awam selepas melihat individu terbabit keluar dari tingkap kediaman berkenaan.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai berkata, pihaknya menerima makluman berhubung kejadian berkenaan pada 11 pagi.

“Susulan itu sepasukan anggota polis bergegas ke lokasi kejadian dan mendapati lelaki berkenaan berjaya diselamatkan orang awam.” “Lelaki terbabit kemudian dibawa ke Balai Polis Jinjang untuk tindakan lanjut,” katanya.

Tertekan tiada kerja & hidup sebatang kara

Siasatan awal mendapati bahawa dia mengalami t3kanan p3rasaan kerana tidak mempunyai pekerjaan serta hidup sebatang kara. Dia yang berasal dari Ipoh, Perak telah tinggal bersama rakannya di rumah PPR tersebut sebelum mengambil tindakan mahu terjun dari tingkat 11.

“Dia cuba m3mbvnuh diri kerana mengalami t3kan@n emosi disebabkan tiada pekerjaan dan hidup sebarang kara.” ulas beliau lagi
Polis telah membawanya ke balai polis dan kes disiasat mengikut Seksyen 309 kerana mencuba melakukan k3sal@han m3mbvnuh diri.

Sumber: Harian Metro, Twitter Jabatan Netizen Negara via ohmymedia

Continue Reading

TEMPATAN

(video) Kerana Kecewa Dan Marah Terhadap Kawan, Seorang Lelaki Bertindak Memb@kar Tafsir Al.qvran

Published

on

(video) Kerana Kec3wa Dan M@rah Terhadap Kawan, Seorang Lelaki Bertindak Memb@kar Tafsir Al.qvran

M0tif seorang lelaki bvkan lslam yang memb@kar senaskhah tafsir al-Quran di beIakang tndas awam berhampiran Tabung Haji di Pekan Kuala Nerang, malam tadi, dipercayai aklbat kec3wa dan m@rah dengan kekasihnya yang berub4h hati.

Ketua PoIis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, pihaknya menerima Iaporan daripada seorang lelaki Melayu pada jam 12.25 tengah malam tadi selepas melihat video melalui WhatsApp mengenai seseorang memb@kar al-Quran di belakang tndas.

Beliau berkata, berikutan itu penga.du bersama dua rakan ke lokasi kejadian namun mendapati tlada sesiapa di situ dan hanya menemui cebi.san al-Quran yang dib@kar.

“Mereka kemudian memaklumkan kejadian itu kepada poIis dan satu kertas si.asatan dibuka berhubung kejadian itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kamarul Zaman berkata, lokasi kejadian tldak mempunyai kamera rakaman Iitar terttup (CCTV) dan kawasan itu terbuka. Beliau berkata, kejadian berlaku di depan rumah kedai sspek.

“Susulan itu, poIis mengambil sisa cebisan tafsir al-Quran yang diba.kar di lokasi kejadian untuk membantu si@satan.

“Lelaki berusia 36 tahun itu kemudian ditahan di Pekan Kuala Nerang dan poIis mermpas dua unit telefon bimbit, satu unit pemetlk apl dan sepasang selipar yang dipercayai digunakan ketika kejadian,” katanya.

Kamarul Zaman berkata, siasatan mendapati motlf sspek adalah disebabkan marah dan kecewa dengan kekasihnya seorang wanita lslam yang berubah hati.

Beliau berkata, naskhah tafsir al-Quran yang dib@kar itu adalah hadiah pemberian wanita terbabit.

“Hasil soal siasat, sas.pek mendkwa dia tldak berbuat untuk menyntuh sensltiviti agama namun dia ditahan reman untuk membantu siasatan.

“Kes disiasat mengikut Sksyen 435/295 Kanun Kesksaan yang membawa hukvman pnjara 14 tahun dan denda bagi kesaIahan Sksyen 435 Kanun Kesksaan manakala hukvman pnjara dua tahun, denda dan kedua-duanya bagi kesaIahan Sksyen 295 Kanun Kesksaan,” katanya.

Menurutnya, kertas si.asatan akan dirujuk kepada Timbalan Pendkwa Raya untuk arahan pendkwaan.

Sehubungan itu poIis menasihatkan orang ramai supaya berhatl-hatl dalam melakukan sebarang tlndakan yang boleh memecah beIahkan keamanan dan memuda.ratkan ketent.eraman awam.

Sumber: hm via dbongkar

Continue Reading

Trending