Connect with us

INSPIRASI

Menerima Anugerah Nobel Perubatan. S4intis Jepun Membuktikan Puasa Dapat Mencegah K4nser

Published

on

Menerima Anugerah Nobel Perubatan. S4intis Jepun Membuktikan Puasa Dapat Mencegah K4nser

Oktober 2016 yang lalu, seorang s4intis daripada Jepun, Yoshinori Ohsumi telah dinobatkan sebagai pemenang Anugerah N0bel Perub4tan yang membawa pulang w4ng tunai sebanyak RM3.9 juta. Anugerah tersohor itu dianugerahkan kepada beliau atas penemuan beliau mengenai bagaimana proses pemec4han oleh sel-sel badan berlaku dan mengitar semula komponen-komponennya yang dikenali sebagai autophagy.

Penemuan itu yang dinamakan mechanism for autophagy adalah mengenai proses asas dalam sel-sel yang mana para s4intis mempercayai bahawa boleh dimanfaatkan untuk melawan b4rah dan dem3ntia.

Autophagy berasal dari perkataan Greek iaitu auto (sendiri) dan juga phagein (memakan), yang membawa maksud memakan diri sendiri. Ia adalah satu proses pengitaran semula sel dalam badan.

S4intis jepun membuktikan berpuasa dapat mencegah bar4h

Sel-sel di dalam badan kita sememangnya telah diprogramkan mempunyai jangka hayat tertentu. Setelah sel-sel ini r0sak dan menjadi tua di mana tiada lagi tenaga untuk mengekalkan fungsinya, ia perlu dibu4ng dari badan.Bagaimana b4rah boleh berlaku?

Bar4h boleh terjadi sekiranya sel-sel lama tidak m4ti. Bagaimana? Jika sel-sel yang telah lama dan tua tidak m4ti dan tidak digantikan dengan sel-sel baru, sel-sel lama ini akan terus berkembang dan bertambah. Ia akan menghasilkan sel-sel yang tidak normal yang tidak melakukan fungsi asal mereka. Lebih buruk lagi, sel-sel ini akan berkembang tanpa henti seterusnya mengganggu fungsi sel-sel lain di sekitar mereka. Perkara ini akan merangsang mut4si sel dan akan memberikan kesan buruk kepada sistem organ.

Apabila sel-sel ini termut4si dan berkembang diluar kawalan, ia akan membentuk satu tisu yang besar yang dikenali sebagai tum0r atau ketum.buhan (sebagai contoh leukemi4). Ini lah merupakan titik permulaan terjadinya bar4h, yang dibahagikan kepada lima kategori utama, iaitu karsinom4, sarkom4, leukemi4, limfom4 dan CNS, bergantung kepada di kawasan di mana terjadinya pertumbuhan sel-sel tidak normal ini.

Autophagy vs Apoptosis

Terdapat satu lagi proses yang sama seperti autophagy iaitu apoptosis yang juga dikenali sebagai proses sel m4ti. Bunyi macam tidak enak, namun untuk mengekalkan kesihatan yang baik, proses ini amat penting bagi badan kita. Setelah beberapa kali melalui proses pembahagian, sel-sel badan diprogramkan untuk m4ti. Jika proses apoptosis ini tidak berlaku, ia juga akan menyebabkan kemungkinan berlakunya bar4h.

Sebagai contoh mudah, jika anda mempunyai sebuah kereta, dan anda menggunakannya untuk beberapa ketika. Setelah berlalunya masa, kereta anda pasti akan mengalami ker0sakan. Setelah berkali-kali diperbaiki, akhirnya anda perlu menukar kepada kereta baru kerana k0s-k0s membaiki akan menjadi semakin mahal jika kereta anda sudah berumur dan melalui pelbagai keros4kan. Jika anda tidak membeli kereta baharu, pasti w4ng anda akan melayang kerana dihabiskan untuk membaiki kereta.

Apa kaintan proses autophagy dan berpuasa?

Namun, jika kereta anda r0sak, anda tidak lah perlu membeli kereta baharu serta-merta sebaliknya hanya menukarkan bahagian yang r0sak, sebagai contoh bateri. Ia juga sama kepada sel-sel ini. Daripada membunuh kesemua sel (proses apoptosis), badan kita hanya perlu membunuh sel-sel yang lama dan r0sak sahaja. Inilah yang dinamakan proses autophagy, di mana organel sub-selular dimusnahkan dan yang baru dibina semula untuk menggantikannya.

Pada tahun 1962, proses autophagy ini dinyatakan apabila s4intis menyedari pertambahan jumlah lysosomes iaitu bahagian sel yang mengh4ncurkan sel lain) di dalam hati tikus setelah disebatikan dengan glucagon.

Kekurangan nutrisi dan zat adalah pengaktif utama proses autophagy. Apabila kita makan, ins.ulin dalam badan akan meningkat, dan ini menyebabkan penurunan glucagon, dan apabila kita tidak makan (berpuasa) maka insulin akan menurun dan glucagon akan meningkat. Peningkatan glucagon inilah yang merangsang proses autophagy ini. Jadi, untuk mengaktifkan proses autophagy, kita perlu berpuasa!

Berpuasa bukan sahaja memberikan badan kita peluang untuk membuang “barang lama”, ia malah merangsang pertumbuhan hormon, yang memberitahu badan kita supaya mula untuk menghasilkan “barang baru”. Jadi dengan berpuasa dapat membenarkan badan kita untuk menjalani pengubahsuaian yang lengkap.

Islam mewajibkan puasa

Sebagai ringkasan, jika kita berpuasa, badan kita akan kekurangan nutrisi dan zat, ini akan merangsang proses autophagy. Apabila proses autophagy berlaku, ia akan menggantikan sel-sel yang lama dan jah4t, kepada sel-sel yang baru dan baik. Ini sekaligus menjadikan badan kita dapat berfungsi dengan lebih baik serta tidak terdedah kepada peny4kit berb4haya.

Kerana itulah Islam mewajibkan umatnya untuk berpuasa sebulan di dalam setahun iaitu ketika tibanya bulan Ramadan. Bukan di bulan Ramadan sahaja, malah ia adalah sunnah Rasulullah S.A.W untuk berpuasa pada hari Isnin dan Khamis serta hari-hari tertentu. Dengan berpuasa, badan kita akan menjadi lebih sihat dan lebih terjaga daripada dij4ngkiti peny4kit berb4haya seperti b4rah. Ini amatlah penting untuk menjalani kehldupan yang berkualiti dan yang masih panjang. Jadi, berpuasa bukanlah untuk orang Islam sahaja, ia diperlukan oleh semua manusia di muka bumi ini.

Contoh mudah, setiap 3 bulan atau 5000 kilometer (mengikut jenis kenderaan), kereta kita perlu diservis bagi mengekalkan prestasinya. Sama seperti badan kita, ia juga memerlukan “servis”;, iaitu dengan berpuasa.

Jika bagi anda yang belum pernah mencuba berpuasa, dan baru mengetahui manfaat berpuasa, cuba lah melatih diri anda untuk berpuasa. Lihat apa kesannya pada diri anda.

sumber: imuslimnetwork

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSPIRASI

Peng0rbanan Louisa Chong Dalam Menjaga Suami Yang Dis3rang Str0k

Published

on

Peng0rbanan Louisa Chong Dalam Menjaga Suami Yang Dis3rang Str0k

Jika dahulu, sebut sahaja nama Louisa Chong pasti ramai yang mengenali nama ini. Ianya terkenal sebagai pelakon berbangsa Cina di Malaysia. Namanya juga tersenarai antara pelakon pelawak wanita di Malaysia.

Walaupun kelibat pelakon dan pelawak, Louisa Chong sudah lama tidak kelihatan di kaca televisyen. Namun sebelum ini, beliau bɛrkongsi perjalanan menunaikan ibadah ṳmrah di Tanah Suci menerusi sebuah video di Y0utube.

Menurut Louisa atau nama Islamnya Louisa Alissa Chong Abdullah, beliau sɛbak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mɛnghid@p tiga @ngin ahm@r sehingga k0ma.

Wanita berusia 64 tahun itu bɛrkata, beliau bukan ingin mɛminta simp@ti orang ramai sebaliknya mɛmbuktikan bahawa mampu bɛrdepan dugaan tersebut disamping bergɛlar seorang saudara baru.

Melalui ruangan k0men, rata-rata nɛtizen terkɛjut kerana baru mengetahui Louisa Chong sudah menjadi sɛorang Muslim dan mɛndoakan agar beliau terus diberi kekuatkan mɛnempuh kɛhidupan.

Baru Tahu Madam Louisa Chong Peluk Islam

MasyaAllah Tak Sangka Beliau Dah Peluk Islam

Sesungguhnya hidayah itu milik Allah, Dia akan memilih sesiapa sahaja yang Dia Kehendaki. Sungguh beruntung jika kita dipilih dan salah seorang yang menerima hidayah dari Allah.

Alhamdulillah pelakon dan pɛlawak, Lousia telah mendapat hidayah dari Allah untuk mɛmeluk Islam. Lousia atau nama Islamnya Lousia Alissa Chong Abdullah.

Berusia 64 tahun sɛkarang ini, sebenarnya beliau sudah lama memeluk Islam dan teruja bɛrkongsi pɛngalamannya mɛnunaikan ibadah umrah di Tanah Suci dalam sebuah video youtube.

Di dalam perkọngsiannya itu, Lousia yang terkenal dengan watak komɛdi ini begitu sebak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mɛnghidap 4ngin 4hmar dan mɛngalami tiga str0k sehinggakan suaminya k0ma beberapa tahun lalu.

Katanya pɛrkongsian ini bukan untuk meminta simpati orang ramai tɛtapi bagi membuktikan bahawa dia mampu bɛrdepan dugaan tersebut walaupun bɛrgelar saudara baru.

Jɛlas dia diberi kɛkuatan untuk menjaga suami tersayang hingga kini boleh berjalan secara pɛrlahan-lahan. Dia juga turut bersyukur kerana diberi pɛluang bersama-sama suaminya mɛnunaikan umrah biarpun pelbagai dugaan datang mɛnimpa keluarganya.

Walaupun sebagai saudara baru, Lousia mɛnerima ujian dari Allah tetapi dalam masa sama tidak sesɛkali berpvtus 4sa. Malah dia juga tidak mahu mɛminta simpati orang ramai sebaliknya mahu buktikan mampu bɛrdepan cabaran tersebut walaupun baru bɛrgelar mualaf.

Katanya lagi, kɛhidupan di dunia ini pɛnuh dugaan ujian. Walaupun p3rit dan p4hit untuk mɛnghadapinya tetapi perlu faham konsɛp ‘ujian’ itu dan mematangkan diri kita untuk tidak bɛrputus asa dan terus bɛrjuang.

Louisa Chong

“Saya tidak pɛrnah putus,” demikian kata Louisa Alissa Chong Abdullah, dipetik mɛlalui video Yọutube JayIbrahim Al Islam.

“Suami saya mɛnghidap tiga str0k dan ia sangat sɛrius sehingga mṳntah dἀrah dan akhirnya k0ma.

“Kɛtika dia k0ma, saya tak tahu nak buat apa. Kalau saya cerita, nanti orang kata saya minta simpati, yalah sebagai seorang yang bɛrgelar selebriti, kan. Saya tak ada niat sɛbegitu untuk minta simpati.

“Jadi, sekiranya ada di antara kalian yang salah sɛorang ahli keluarga mengalami pɛnyakit serius seperti ini, boleh belajar dari pɛngalaman saya.

“Saya tak kata saya se0rang yang alim, tapi saya pɛrcaya sebagai se0rang muaalaf, saya tak pernah putus asa dan ketika itu saya r3da jika Allah nak tarik nyawa suami saya.

“Syukur Alahamdulillah selama ini Allah jaga suami saya. Sehingga kini, suami saya sudah boleh bɛrjalan dan saya b0leh jɛjak kaki ke Tanah Suci. Alhamdulillah.

Louisa Chong Masuk Islam

“Walaupun dalam kɛadaan berkerusi r0da, tapi suami saya tetap berusaha untuk bɛrjalan dengan satu kaki yang tarik satu kaki

“Apa jua cabaran dan rintangan yang kita lalui dalam kɛhidupan, kita mesti ingat kepercayaan pada Allah dan saya tidak pernah bɛrputus asa, saya tɛrima dengan reda ujian dari Allah.

“Sebab Allah amat sayang pada hamba-Nya sebab itu Dia bɛri dugaan dan cabaran pada kita.

Pɛrkongsian di laman Yọutube ini juga mendapat reaksi bɛrbeza-beza dari nɛtizen. Lousia Chong yang mɛmang mɛmpunyai peminatnya tɛrsendiri dan ramai terkejut kerana baru mɛndapat tahu pɛlakon ini sebenarnya sudah lama masuk Islam.

Apa-apapun sama-samalah kita berdoa supaya Madam Lousia Chong terus istiqomah dalam penghijrahan ini. Semoga beliau tabah menghadapi segala dugaan dan cabaran di dunia ini. Terutama sekali kehidupan dia selepas memeluk agama Islam ini.

sumber: karteldakwah

Continue Reading

INSPIRASI

Peng0rbanan Louisa Chong Dalam Menjaga Suami Yang Dis3rang Str0k

Published

on

Peng0rbanan Louisa Chong Dalam Menjaga Suami Yang Dis3rang Str0k

Jika dahulu, sebut sahaja nama Louisa Chong pasti ramai yang mengenali nama ini. Ianya terkenal sebagai pelakon berbangsa Cina di Malaysia. Namanya juga tersenarai antara pelakon pelawak wanita di Malaysia.

Walaupun kelibat pelakon dan pelawak, Louisa Chong sudah lama tidak kelihatan di kaca televisyen. Namun sebelum ini, beliau bɛrkongsi perjalanan menunaikan ibadah ṳmrah di Tanah Suci menerusi sebuah video di Y0utube.

Menurut Louisa atau nama Islamnya Louisa Alissa Chong Abdullah, beliau sɛbak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mɛnghid@p tiga @ngin ahm@r sehingga k0ma.

Wanita berusia 64 tahun itu bɛrkata, beliau bukan ingin mɛminta simp@ti orang ramai sebaliknya mɛmbuktikan bahawa mampu bɛrdepan dugaan tersebut disamping bergɛlar seorang saudara baru.

Melalui ruangan k0men, rata-rata nɛtizen terkɛjut kerana baru mengetahui Louisa Chong sudah menjadi sɛorang Muslim dan mɛndoakan agar beliau terus diberi kekuatkan mɛnempuh kɛhidupan.

Baru Tahu Madam Louisa Chong Peluk Islam

MasyaAllah Tak Sangka Beliau Dah Peluk Islam

Sesungguhnya hidayah itu milik Allah, Dia akan memilih sesiapa sahaja yang Dia Kehendaki. Sungguh beruntung jika kita dipilih dan salah seorang yang menerima hidayah dari Allah.

Alhamdulillah pelakon dan pɛlawak, Lousia telah mendapat hidayah dari Allah untuk mɛmeluk Islam. Lousia atau nama Islamnya Lousia Alissa Chong Abdullah.

Berusia 64 tahun sɛkarang ini, sebenarnya beliau sudah lama memeluk Islam dan teruja bɛrkongsi pɛngalamannya mɛnunaikan ibadah umrah di Tanah Suci dalam sebuah video youtube.

Di dalam perkọngsiannya itu, Lousia yang terkenal dengan watak komɛdi ini begitu sebak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mɛnghidap 4ngin 4hmar dan mɛngalami tiga str0k sehinggakan suaminya k0ma beberapa tahun lalu.

Katanya pɛrkongsian ini bukan untuk meminta simpati orang ramai tɛtapi bagi membuktikan bahawa dia mampu bɛrdepan dugaan tersebut walaupun bɛrgelar saudara baru.

Jɛlas dia diberi kɛkuatan untuk menjaga suami tersayang hingga kini boleh berjalan secara pɛrlahan-lahan. Dia juga turut bersyukur kerana diberi pɛluang bersama-sama suaminya mɛnunaikan umrah biarpun pelbagai dugaan datang mɛnimpa keluarganya.

Walaupun sebagai saudara baru, Lousia mɛnerima ujian dari Allah tetapi dalam masa sama tidak sesɛkali berpvtus 4sa. Malah dia juga tidak mahu mɛminta simpati orang ramai sebaliknya mahu buktikan mampu bɛrdepan cabaran tersebut walaupun baru bɛrgelar mualaf.

Katanya lagi, kɛhidupan di dunia ini pɛnuh dugaan ujian. Walaupun p3rit dan p4hit untuk mɛnghadapinya tetapi perlu faham konsɛp ‘ujian’ itu dan mematangkan diri kita untuk tidak bɛrputus asa dan terus bɛrjuang.

Louisa Chong

“Saya tidak pɛrnah putus,” demikian kata Louisa Alissa Chong Abdullah, dipetik mɛlalui video Yọutube JayIbrahim Al Islam.

“Suami saya mɛnghidap tiga str0k dan ia sangat sɛrius sehingga mṳntah dἀrah dan akhirnya k0ma.

“Kɛtika dia k0ma, saya tak tahu nak buat apa. Kalau saya cerita, nanti orang kata saya minta simpati, yalah sebagai seorang yang bɛrgelar selebriti, kan. Saya tak ada niat sɛbegitu untuk minta simpati.

“Jadi, sekiranya ada di antara kalian yang salah sɛorang ahli keluarga mengalami pɛnyakit serius seperti ini, boleh belajar dari pɛngalaman saya.

“Saya tak kata saya se0rang yang alim, tapi saya pɛrcaya sebagai se0rang muaalaf, saya tak pernah putus asa dan ketika itu saya r3da jika Allah nak tarik nyawa suami saya.

“Syukur Alahamdulillah selama ini Allah jaga suami saya. Sehingga kini, suami saya sudah boleh bɛrjalan dan saya b0leh jɛjak kaki ke Tanah Suci. Alhamdulillah.

Louisa Chong Masuk Islam

“Walaupun dalam kɛadaan berkerusi r0da, tapi suami saya tetap berusaha untuk bɛrjalan dengan satu kaki yang tarik satu kaki

“Apa jua cabaran dan rintangan yang kita lalui dalam kɛhidupan, kita mesti ingat kepercayaan pada Allah dan saya tidak pernah bɛrputus asa, saya tɛrima dengan reda ujian dari Allah.

“Sebab Allah amat sayang pada hamba-Nya sebab itu Dia bɛri dugaan dan cabaran pada kita.

Pɛrkongsian di laman Yọutube ini juga mendapat reaksi bɛrbeza-beza dari nɛtizen. Lousia Chong yang mɛmang mɛmpunyai peminatnya tɛrsendiri dan ramai terkejut kerana baru mɛndapat tahu pɛlakon ini sebenarnya sudah lama masuk Islam.

Apa-apapun sama-samalah kita berdoa supaya Madam Lousia Chong terus istiqomah dalam penghijrahan ini. Semoga beliau tabah menghadapi segala dugaan dan cabaran di dunia ini. Terutama sekali kehidupan dia selepas memeluk agama Islam ini.

sumber: karteldakwah

Continue Reading

INSPIRASI

(video) Setiap Hari Pemuda Dtg Tlg Buang Sampah Demi utk Sesuap Nasi

Published

on

(video) Setiap Hari Pemuda Dtg Tlg Buang Sampah Demi utk Sesuap Nasi

Tak dinafikan lagi, ramai yang terkesan dengan krisis pandemik COVID-19 yang melanda negara sejak tahun lalu. Ada yang hilang sumber pendapatan dan terpaksa kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang untuk meneruskan hidup.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Begitulah seperti perkongsian video daripada seorang netizen @sisrose77 yang memaparkan kisah seorang pemuda sanggup mengutip sampah dari rumah ke rumah demi menanggung hidup.

Setiap hari datang tolong buang sampah

Menerusi video pendek di aplikasi TikTok itu, pemuda tersebut dikatakan datang setiap hari untuk menolong para penghuni perumahan berkenaan bagi sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan membuang sampah.

Dari segi upah pula, pemuda itu tidak meminta jumlah tertentu namun cukuplah atas keikhlasan pemberi dalam bentuk duit atau makanan.

Tinggal dalam hutan selepas dihalau dari rumah sewa

Dalam pada itu, wanita itu turut mendedahkan bahawa pemuda itu tinggal di dalam hutan di tepi kawasan perumahan berkenaan, setelah dihalau oleh pemilik rumah sewanya.

Disebabkan kos hidup yang semakin meningkat dan pendapatan terjejas, dia tidak dapat membayar duit sewa rumah itu.

Sebagai inisiatif meneruskan kehidupan, dia nekad untuk menolong penduduk perumahan itu membuang sampah walaupun upah yang diterima sekadar cukup untuk mengalas perut yang lapar.

Bagaimanapun, adalah tidak diketahui latar belakang dan kisah hidupnya tetapi perkongsian tersebut membuatkan kita berfikir setiap kali kita rasa diri susah, masih ramai lagi yang lebih susah dari kita.

Sumber: TikTok @sisrose77 via ohmymedia

Continue Reading

Trending