Connect with us

PENGAJARAN

(video) Bikin K@cau Dan M3mvkul Orang Sesuka Hati Di Dalam Kedai Akhirnya Membawa P@dah

Published

on

(video) Bikin K@cau Dan M3mvkul Orang Sesuka Hati Di Dalam Kedai Akhirnya Membawa P@dah

P@dah melakukan khi@nat dan s3rangan terhadap pelanggan serta pekerja kedai serbaneka (7 Eleven) di Jalan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu kelmarin, seorang lelaki telah ditahan.

Terdahulu, video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan kejadian itu berlaku pada jam 2.10 petang di mana suspek berambut perang, memakai baju merah dan berseluar jeans masuk ke premis tersebut.

Suspek secara tiba-tiba men3ndang salah seorang pelanggan menyebabkan barangan di rak juga turut terjatuh. Seorang pekerja 7E juga dit3ndang di bahagian bahu sebelah kiri. Suspek cuba m3nvmbuk, tetapi mangsa sempat mengelak.

Dalam masa yang sama, seorang pekerja Stesen Petronas berhampiran yang datang ke premis itu untuk membeli barang juga dit3ndang beberapa kali oleh svspek.

Akibat dari kejadian itu, pekerja 7E mengalami kes@kitan di bahagian bahu dan belakang badan. Manakala pelanggan 7E pula s@kit di bahagian perut. Dua m@ngsa berkenaan telah membuat laporan polis dan pergi mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Difahamkan, suspek sebelum ini kerap datang ke premis itu untuk membeli barang dan tidak pernah menimbulkan sebarang masalah. Keputusan ujian saringan air kencing juga menunjukkan suspek negatif d@dah.

Kejadian itu menyebabkan premis tersebut mengalami kerugian sebanyak RM100. Polis juga sedang mengesan pekerja Stesen Petronas yang belum membuat laporan.

Berdasarkan laporan itu, suspek telah ditahan pada jam 10 malam 28 Mei 2021 dan direman sehingga 31 Mei 2021 untuk membantu siasatan.

Lihat Video

Sumber: Info Roadblock JPJ/POLIS via thereporter

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PENGAJARAN

(video) Bengang Dengan Pelanggan Yang Tidak Sensitif Dgn Isu Agama, Sekumpulan Penghantar Makanan M3mvkul Pelanggan

Published

on

(video) Bengang Dengan Pelanggan Yang Tidak Sensitif Dgn Isu Agama, Sekumpulan Penghantar Makanan M3mvkul Pelanggan

Petaling Jaya: Seorang lelaki cede.ra dipukuI sekumpulan penghantar makanan di Sungai Way, di sini, hari ini.

Ketua PoIis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata, pihaknya menerima Iaporan berhubung kjadian itu daripada seorang penghantar makanan berusia 19 tahun, pada 2.30 petang.

Beliau berkata, remaja itu mendkwa, Iaporan poIis berkenaan dibuat susulan tldak berpuas hati terhadap saIah seorang pelanggan yang menggunakan nama menyentuh sens1tiviti agama.

“Penga.du membuat tngkap layar pesanan daripada pelanggan berkenaan serta menuIarkannya ke aplikasi komunikasi kumpulan penghantar makanan di kawasan berkenaan.

“Keadaan itu menimbulkan kema.rahan kepada sekumpulan penghantar makanan yang lain dan mereka pergi ke rumah pelanggan terbabit yang terletak di Sungai Way,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohamad Fakhrudin berkata, pelanggan terbabit yang berusia 29 tahun kemudian dipvkul dan dibawa ke BaIai PoIis Sungai Way untuk t.indakan lanjut.

“Kjadian itu menyebabkan lelaki berkenaan cede.ra. Kami turut men.ahan lima penghantar makanan berusia 19 hingga 40 tahun yang disy4ki terbabit dalam kejadian berkenaan.

“Kami masih mengesan beberapa lndividu lain yang dipercayai terbabit dalam kejadian itu yang disi.asat mengikut Sksyen 298 Kanun Kesksaan kerana menggunakan keke.rasan dalam perhimpunan yang menyaIahi undang-undang,” katanya.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya tldak menimbuIkan apa-apa lsu atau pr0vokasi menyntuh sensit1viti mana-mana agama dan bangsa lain yang boleh menggu.gat ketente.raman awam.

“Masyarakat diingatkan supaya tldak mengambil tlndakan melangkaui undang-undang dan menyerahkan kepada pihak poIis untuk menjalankan si.asatan,” katanya.

Terdahulu, satu video berdurasi 30 saat yang memaparkan seorang lelaki dipvkuI sekumpulan penghantar makanan tular di media sosi4l, hari ini.

Sumber: hm via dbongkar

Continue Reading

GLOBAL

(video) Scammer ‘Cuak’ Selepas Mukanya ‘Terpapar’ Kerana Dig0dam Oleh Hacker

Published

on

(video) Scammer ‘Cuak’ Selepas Mukanya ‘Terpapar’ Kerana Dig0dam Oleh Hacker

Bermula dengan penipuan menerusi panggilan telefon sehinggalah pada hari ini di mana kita boleh lihat dengan bantuan teknologi semakin canggih telah memudahkan scammer mencuri butiran peribadi milik mangsanya.

Akan tetapi, sebijak mana pun scammer menipu mangsanya, rata-rata mereka pastinya kini tidak mampu untuk melawan kelicikan hacker di luar sana yang pintar menggodam segala akses teknologi sekaligus mendedahkan identiti sebenar scammer.

Menerusi satu hantaran video yang dimuat naik oleh seorang hacker juga YouTuber yang dikenali sebagai Scambaiter telah mendedahkan aktiviti sebuah syarikat scammer di India yang menyamar sebagai wakil syarikat beli-belah dalam talian terkenal iaitu Amazon untuk menipu dan mencuri wang milik mangsanya.

Difahamkan, scammer ini akan menghantar e-mel palsu kepada mangsanya dengan menggunakan nama syarikat Amazon. E-mel tersebut ditulis sebagai bukti konon-kononnya mangsa telah berjaya membuat bayaran atau pesanan sesuatu barang di Amazon.

Tetapi sekiranya mangsa tidak melakukan sebarang pembelian, mangsa diminta untuk menelefon nombor khidmat bantuan Amazon yang disertakan bersama e-mel tersebut. Sebenarnya, nombor tersebut merupakan milik scammer berkenaan.

Apabila mangsa telah menelefon mereka, scammer akan meminta mangsa untuk memasukkan nombor telefon berserta kod pengesahan kononnya untuk membatalkan urusan pembelian di Amazon. Sebenarnya melalui urusan itu, scammer telah berjaya menggodam akaun Amazon milik mangsa.

Segala transaksi wang bagi pembelian barang di Amazon akan dipindahkan terus ke dalam akaun bank scammer. Liciknya, resit pembelian persis resit Amazon akan dihantar kepada e-mel mangsanya sebagai bukti pembelian yang sah.

Berikutan itu, hacker Scambaiter yang sering menghasilkan konten video berkaitan pembenterasan operasi jenayah scammer terpanggil untuk menggodam komputer dan mendedahkan identiti sebenar scammer dari India tersebut.

Beliau telah menyamar sebagai seorang pengguna yang menghadapi masalah pembelian di Amazon lalu menghubungi scammer berkenaan untuk menyelesaikan masalahnya menerusi panggilan web-cam komputer.

Paparan video web-cam pada awalnya ditutup dan hanya perbualan suara antara hacker dan scammer sahaja yang kedengaran. Hacker memberikan segala butiran palsunya kepada scammer dan mereka mendapati berlaku masalah rangkaian internet lalu meminta hacker untuk memeriksa task manager dalam komputernya.

Dalam pada masa memeriksa task manager komputernya, hacker secara tiba-tiba mengaktifkan web cam tetapi bukan identiti hacker yang kelihatan sebaliknya paparan skrin komputernya bersertakan gambar identiti scammer yang dipancarkan.

Scammer tersebut terkejut setelah melihat gambarnya terpampang di skrin komputernya sendiri lantas segera menutup web-cam kerana sudah malu dan cemas setelah ditipu oleh hacker Scambaiter yang telah membongkarkan kegiatan jenayah scam mereka.

Bukan sekadar gambar, tetapi akses internet dan lokasi tepat di mana scammer ini berada juga didedahkan oleh Scambaiter. Segala gelagat lucu scammer dan perbincangan bersama rakan-rakannya selepas mereka kantoi turut dirakam.

Ini bukanlah scammer pertama dibongkarkan oleh Scambaiter. Untuk mahu melihat lebih lagi aksi hacker Scambaiter membanteras jenayah penipuan dalam talian, anda boleh berkunjung ke saluran YouTube Scambaiter.

sumber: thevocket

Continue Reading

PENGAJARAN

(video) “Wani nak minta maaf sangat-sangat pada warga Johor, Wani just bergurau & tak bermaksud nak kutuk negeri Johor”

Published

on

(video) “Wani nak minta maaf sangat-sangat pada warga Johor, Wani just bergurau & tak bermaksud nak kutuk negeri Johor”

Media sosial sepatutnya dimanfaatkan dengan berkongsi perkara yang baik, malangnya masih ada segelintir yang kemaruk perhatian berkongsikan perkara yang mendatangkan kemarahan dan menyakit hati orang lain dengan sengaja.

Terbaru, seorang wanita memuat naik video di Instagram dengan secara terbuka menghina rakyat Johor, mengundang kemarahan netizen khususnya mereka yang berasal dari negeri tersebut.

Dalam video berdurasi 13 saat itu, wanita yang dikenali sebagai Wani berkata, “Bestnya kat Johor, ada donut kat tepi jalan. Seronoknya, boleh makan bhai kalau lapar. Mesti orang Johor tak puasa kan? Macam babi je Johor ni, Johor sial…”.

Akibatnya, ramai yang tidak berpuas hati dengan kata-katanya itu lalu bertindak mengecam Wani di Instagram. Sedar video tersebut telah mengundang kemarahan ramai, Wani bertindak memadamkan video tersebut dan tampil memohon maaf.

“Wani nak minta maaf sangat-sangat pada warga Johor yang terasa pasal Wani kutuk negeri korang, pasal Wani kutuk negeri Johor tu.. Tapi sumpah demi Allah, Wani memang tidak bermaksud nak kutuk pun sebenarnya. Wani just bergurau je cakap macam tu. At the end of story tu Wani cakap gurau je.

“So.. but still salah Wani, Wani minta maaf dan memang salah Wani pun. So harap korang tak terasa, kita kosong-kosong tau. Sorry korang, sorry orang Johor,” katanya.

Bagaimanapun, reaksi netizen di media sosial masih tidak dapat menerima perbuatannya itu dan tidak mengambil iktibar dari kejadian-kejadian seumpama itu yang pernah berlaku sebelum ini.

“Lagi tak ambil iktibar dari apa y ang berlaku dengan si Ryzal tu. Sebab mulutlah makan diri sendiri. Jangan kacau negeri orang kalau nak hidup aman damai,” tulis Reyna (bukan nama sebenar).

“Gurau pun kena pakai otak dik. Gurau pasal keluarga you, tak kisah. Ini dah menghina seluruh orang Johor. Tunggu kena reman baru ada akal,” tulis Astra (bukan nama sebenar).

“Memang musim menghina budaya dan negeri ke tahun ni? Aku sumbat dalam mulutt kau dengan ekzos RXZ baru kau tau!” tulis Sage (bukan nama sebenar).

“Bahasa menunjukkan keperibadian hidup dia. Hasil didikan tu yang keluar bahasa macam t u. Ayat babi sial bodoh tak boleh lepas dari hidup seharian budak ni. Mungkin mak bapak budak ni tak berkesempatan untuk didik dari segi adab bercakap atau mak bapak dia pun bahasa macam budak ini juga,” tulis Jett (bukan nama sebenar).

Sumber: Facebook Info Roadblock JPJ/POLIS via thereporter

Continue Reading

Trending