Connect with us

GLOBAL

P3ju@ng Yang Berjaya M3nakutk@an T3nt3ra Zi0nis Isr@3l, Siapa Sebenarnya Briged Al-Q@ssam

Published

on

P3ju@ng Yang Berjaya M3nakutk@an T3nt3ra Zi0nis Isr@3l, Siapa Sebenarnya Briged Al-Q@ssam

Pada akhir bulan Ramadan tahun ini, P@l3stin sekali lagi divji dan dib@sahi dengan tvmpahan d@rah berikutan di s3erang bertubi-tubi oleh t3nt3ra Zi0nis Isra3l Laknatullah.

Namun, berita hari ini kedengaran agak baik apabila tentera Zionis dilaporkan telah berundur dan meninggalkan kawasan perkarangan Masjid Al-Aqsa selepas menerima @maran dan s3rangan b@las daripada p3rajurit Briged Al-Qassam.

Untuk pengetahuan anda, Briged Al-Qassam adalah sayap ketenteraan Harakat al-Muqawamah al-Islamiyah (HAMAS). Tentera ini dikatakan sangat digeruni oleh tentera Zionis berikutan kejayaan mereka yang mampu bertempur dengan rejim tersebut biarpun teknologi ketenteraan milik mereka tidak secanggih tentera Zionis.

Al-Qassam diambil sempena nama ulama Syria

Gelaran Al-Qassam diambil bersempena nama Sheikh Izzudin Al-Qassam, seorang ulama dari Jableh, Syria yang ‘dibuang’ ke Palestin (pada tahun 1921) kerana telah melakukan gerakan bersenjata menentang penjajah Perancis yang menjajah Syria.

Di Palestin, ulama ini juga menentang usaha kerajaan British yang pernah merancang untuk menjadikan Palestin sebagai penempatan bangsa Yahudi. Namun disebabkan tindakan itu, beliau akhirnya ‘syahid’ pada tahun 1935 setelah dibunuh oleh tentera British.

Syarat kemasukan anggota Briged Al-Qassam

Kisah ulama ini telah mencetuskan revolusi gerakan bersenjata di Palestin. Lantaran itu, Briged Al-Qassam secara rasminya ditubuhkan pada 1987 oleh pemimpin berpengaruh HAMAS, Salah Shehadeh untuk mempertahankan bumi Palestin daripada serangan Israel. Bagi memasuki Al-Qassam, mereka perlu memenuhi kehendak syarat seperti:

  1. Direstui ibu bapa untuk bersedia syahid bila-bila masa.
  2. Mesti melakukan solat Subuh berjemaah selama tiga bulan berturut-turut dan disahkan oleh imam masjid setempat.
  3. Tidak pernah bermaksiat serta merokok.
  4. Diwajibkan mempelajari Tafsir Al-Quran dan menghafaz 40 Hadis Arba’in.
  5. Melazimi bacaan zikir harian, berpuasa sunat dan bertahajud.
  6. Memiliki kecerdasan yang tinggi dan sentiasa beriadah.
  7. Sentiasa menghadiri majlis-majlis pengajian dan halaqah ilmu.

Lumrah kehidupan, agama Islam sering kali dianggap ‘terrorist’ dan tempias Islamophobia itu juga dikaitkan dengan Briged Al-Qassam yang sering digelar sebagai pengganas dan militan oleh pihak media ‘Barat’.

Namun dakwaan media itu hanyalah untuk mengaburi mata penduduk di seluruh dunia. Bagi pejuang Al-Qassam, niat mereka hanya satu iaitu memerangi musuh mereka terutamanya tentera Zionis Israel.

“Musuh kami menceroboh dan merosakkan tanah kami. Tidak cukup itu, mereka juga punca kanak-kanak menjadi yatim piatu dan wanita menjadi balu.

“Jadi, peperangan akan tercetus apabila ada musuh yang cuba menceroboh Palestin,” kata salah seorang tentera Al-Qassam yang pernah ditemu ramah oleh wartawan Astro Awani pada tahun 2012 yang lalu.

Berharap pertumpahan darah di Palestin ini segera berakhir dan diminta semua pemimpin negara Islam bersatu-padu membantu Palestin menentang kekejaman tentera Zionis Israel Laknatullah.

SUMBER: thevocket

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GLOBAL

(Video) Sayu Melihat Orang Utan ‘Memikul’ Anaknya Mencari Tempat Baru Setelah Habitatnya Musnah.

Published

on

(Video) Sayu Melihat Orang Utan ‘Memikul’ Anaknya Mencari Tempat Baru Setelah Habitatnya Musnah.

Umum mengetahui, aktiviti penerokaan hutan untuk tujuan pembalakan secara tidak terkawal mampu memusnahkan habitat asal jutaan flora dan fauna di sana.

Di Indonesia khususnya, antara wilayah paling kaya dengan hutan ialah Kalimantan di kepulauan Borneo dan salah satu spesies hidupan liar yang mendiami hutan di sana ialah Orang Utan.

Namun agak menyedihkan, sebahagian besar Kalimantan hari ini tidak lagi ‘seindah’ dulu. Kebanyakan hutan hujan tropika yang membekalkan udara segar buat Borneo telah ditarah untuk tujuan tertentu.

Memetik laporan Detik, salah satu lokasi habitat asal Orang Utan yang pernah terancam ialah di Taman Negara Kutai, Kalimantan Timur yang menempatkan ribuan spesies Orang Utan jenis Morio.

Sifir mudahnya, apabila hutan ditarah tanpa kawalan, hidupan liar pasti akan terancam sekaligus kehilangan habitat asal. Akhirnya ia terpaksa keluar dan mencari habitat baharu yang entah bagaimana jaminan biodiversitinya.

Baru-baru ini, netizen ada berkongsi satu sedutan video ringkas yang hiba, memaparkan suasana hening seekor Orang Utan memikul anaknya di satu kawasan hutan yang telah digondolkan. Mari ikuti video ini.

“Perhatikan bagaimana ibu Orang Utan ini membawa pergi anaknya mencari tempat baharu setelah rumah mereka dihancurkan.

“Seperti komodo, gajah, harimau, badak dan lain-lain, nasib Orang Utan tidak menentu. Eksploitasi lombong, sawit, kayu dan pembukaan ‘resort’ melenyapkan ruang hidup mereka,” jelas kapsyen tersebut.

Tidak pasti lokasi spesifiknya di mana, namun berdasarkan kenyataan laman Twitter ini, ianya dipercayai mungkin berlaku di sekitar Indonesia.

Sumber: Twitter Kawan Baik Komodo / Detik News via siakapkeli

Continue Reading

GLOBAL

(video) Tiga Lelaki $anggup Memp3rtaruhkan Ny@wa M3manjat Meny3lamatkan 3 Beradik Terperangkap Dlm K3bak@ran,

Published

on

(video) Tiga Lelaki $anggup Memp3rtaruhkan Ny@wa M3manjat Meny3lamatkan 3 Beradik Terperangkap Dlm K3bak@ran,

RUSIA- Tiga lelaki menjadi ‘tangga’ untuk membantu seorang budak perempuan dan dua budak lelaki keluar dari flat yang terbakar melalui tingkap.

Menurut The Sun, mereka (kanak-kanak) terkunci dari dalam menyebabkan mereka terperangkap di dalam bangunan tersebut.

Tiga lelaki memanjat luar bangunan tersebut bagi memudahkan mereka. Lelaki keempat pula tunggu dibawah untuk menyambut mereka ketika diturunkan.

Lelaki pertama bernama Stanislav Smirnov, 40 tahun.

“Kami bergilir-gilir memanjat dengan memijak saluran air. Saya nampak seekor kucing dan naik semula untuk menyelamatkannya,” kata Dhamal Gassoyan, 35 tahun, lelaki kedua.

Kanak-kanak tersebut ditinggalkan di pangsapuri di Wilayah Kostroma Rusia menangis dan dilaporkan mengalamai luka kesan terbakar. Ivan Potyomin, berusia 35 tahun merupakan lelaki ketiga yang menjadi ‘tangga’.

Satu laporan mengatakan ibu bapa kanak-kanak tersebut mengunci mereka untuk keluar minum. Dilaporkan, kejadian berlaku disebabkan mereka bermain pemetik api sewaktu ketiadaan ibu bapa mereka, kata satu laporan.

Jiran-jiran yang melihat api mulai membesar membuat pertolongan awal sebelum tibanya pasukan bomba. Oleh itu, pihak berkuasa Rusia kini sedang membuka siasatan.

Sumber: The Sun via siakapkeli

Continue Reading

GLOBAL

(video) Meski Sering Diejek Rakan, Gadis Ini Tetap Gigih Kerja Jadi Badut Ganti Arwah Bapa

Published

on

(video) Meski Sering Diejek Rakan, Gadis Ini Tetap Gigih Kerja Jadi Badut Ganti Arwah Bapa

Di saat rakan-rakan seusianya sedang sibuk belajar atau berhibur dengan kawan-kawan, gadis remaja yang masih bersekolah ini harus mencari rezeki untuk meneruskan kelangsungan hidupnya.

Setiap hari, dia perlu memakai kostum badut dan bekerja menghiburkan orang ramai di jalanan. Namun, siapa sangka rupanya tersimpan kisah sedih di sebalik personaliti ceria yang sering ditunjukkan kepada orang ramai.

Menerusi sebuah perkongsian oleh akaun Instagram @insta_julid, sebelum ini pekerjaan itu dilakukan oleh arwah bapanya.

Namun, setelah bapanya meninggal dunia jadi gadis yang bernama Cindy ini menggunakan kostum peninggalan bapanya dan meneruskan pekerjaan tersebut dari pukul 7 pagi hingga 12 tengahari.

Gigih cari rezeki untuk ibu dan adik

“Di balik badut yang ceria, ada sosok anak gadis cantik yang selalu semangat tanpa mengenal lelah dan malu. Bapak Cindy sudah meninggal dari dia kecil.

“Cindy bekerja sebagai badut menggantikan ibunya yang sehari-hari kerja menjahit di rumah. Setiap kerja, dia ditemani adeknya,” tulis individu yang berkongsi kisah gadis itu.

Selalu diejek rakan2

Apabila ditanya tentang perasaannya ketika bekerja, dia mengakui tidak malu menjadi badut untuk mencari rezeki walaupun sering diejek teman-temannya.

Baginya, apa yang penting adalah pekerjaan yang dilakukannya adalah halal.

Tambahnya lagi, apa yang dilakukannya itu hanya ingin membantu membahagiakan ibu dan adiknya. Cindy menjelaskan sangat menyayangi adik dan ibunya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Akun gosip (@insta_julid)

Ikhlas membantu keluarga

Sewaktu individu yang berkongsi kisah Cindy ingin membantu dengan membeli barang untuk dirinya dan keluarga, wanita itu ada bertanyakan apa yang diingini oleh gadis tersebut.

Tanpa berfikir panjang, Cindy menjawab dia hanya memerlukan beras dan buku tulis untuk adiknya serta dirinya. Mendengar jawapan Cindy terbabit, ramai yang tersentuh melihat ketulusan hati gadis itu.

Kisah perjuangan gadis remaja yang sanggup bekerja keras demi membantu keluarga tersebut telah berjaya menyentuh hati netizen. Bahkan, ramai yang meluahkan rasa kagum terhadap sifat bertanggungjawab yang dimiliki oleh Cindy.

Sumber: Instagram @insta_julid via borakdaily

Continue Reading

Trending