Connect with us

Uncategorized

(video) 8 Tahun Menanti Cahaya Mata Yang Tak Kunjung Tiba, Wanita ‘Masukkan’ Bantal Ubati Kerinduan

Published

on

(video) 8 Tahun Menanti Cahaya Mata Yang Tak Kunjung Tiba, Wanita ‘Masukkan’ Bantal Ubati Kerinduan

Setiap pasangan suami isteri pasti akan menanti kehadiran anak sebagai pengikat kebahagian rumah tangganya. Namun, tidak semua pasangan bertuah untuk dapat anak selepas berkahwin. Ada pasangan suami isteri sudah cuba pelbagai jenis perubatan dan ikhtiar namun rezeki masih tidak memihak kepada mereka.

Melalui akaun Tiktok AnggunAp, kelihatan seorang wanita dengan sengaja memasukkan bantal pada bahagian perut. Tujuan wanita itu berbuat demikian kerana ingin merasai bagaimana perut ibu mengandung.

Menurut video yang dipaparkan, wanita itu sudah 8 tahun menanti kehadiran cahaya mata tetapi masih tiada rezeki. Kadang sengaja masukkan bantal ke perut biar boleh rasakan bagaimana perut wanita hamil. Ya Allah lapan tahun menunggu.

lihat video

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata ramai warganet turut tersentuh dan ada juga yang mendoakan wanita itu segera hamil. Ada juga pejuang garis dua saling yang memberikan kata-kata semangat dan mendoakan wanita tersebut.

sumber: siakapkeli

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

‘Sedih Bukan Kepalang’ 5 Beradik Menjadi Y4tim Pi4tu Apabila Kehilangan Kedua Ibu Bapa Akibat C0vid-l9

Published

on

‘Sedih Bukan Kepalang’ 5 Beradik Menjadi Y4tim Pi4tu Apabila Kehilangan Kedua Ibu Bapa Akibat C0vid-l9

Putrajaya: Sedlh bukan kepaIang apabila lima beradik yang kecil kehiIangan kedua ibu bapa aklbat jngkitan k3jam vlrus C0vld-19.

Lima kanak-kanak yatlm pi4tu itu adalah Hannan Humaira, tiga tahun, Muhammad Hawwas, enam tahun, Muhammad Harraz, tujuh tahun, Husna Humaira, sembilan tahun dan Muhammad Hadhrami, 11.

Kisah sedlh berkenaan dik0ngsi adik kepada ibu lima anak kecil itu, Mohd Ariff Hafizan Abdul Razak, 36, susulan pemerg1an arwh kakaknya, Ida Haryanie, 38, yang mninggaI dunia pada Khamis lalu.

SebeIum itu abang iparnya, Mohd Nasir Tahal, 46, mninggaI dunia dua bulan lebih awal seIepas menerima rwatan C0vld-19 di Hspital Putrajaya.

Menurut Mohd Ariff berkata, kakaknya bertrung nywa meIawan vlrus C0vld-19 sejak 29 Julai lalu manakala abang iparnya dimasukkan ke hspital seminggu lebih awal dan mninggaI dunia pada 11 Ogos lalu.

Katanya, detlk sdih itu bermula pertengahan Julai lalu apabila keluarga kakaknya dijngkiti C0vld-19.

“Namun lima anak arwh hanya menjaIani kuarntin di rumah. KehiIangan dua ahli keluarga itu amat memiIukan kami lebih-lebih lagi meng3nangkan naslb lima beradlk yang masih kecil dan memerIukan kasih sayang ibu bapa.

“Arwh abang ipar dan kakak ditldurkan sebeIum mninggaI dunia kerana mengaIami kompIikasi c0vld-19.

“Lebih menyedlhkan arwh kakak tldak tahu suaminya sudah mninggaI dunia kerana ketika itu dia masih dalam pr0ses ditldurkan.

“Seminggu sebeIum arwh kakak mninggaI dunia, dia smpat menghubungi kami melalui panggilan video.

“Ketika itu dia tldak boleh bercakap banyak dan hanya memberi lsyarat bertanyakan suaminya, Namun kami semua merahs1akannya kerana tldak snggup memberitahu perkara sebenar demi kesih4tan kakak yang masih beIum stabiI,” katanya tadi.

Mohd Ariff yang bertugas di Agensi Ant1 Ddah Kebangsaan (AADK) Kuala Lumpur, berkata, panggilan video itu adalah k0munikasi kali terakhlr sebelum kakaknya ditldurkan semula.

Katanya, kehiIangan dua insan tersayang itu amat dirasai lebih-lebih lagi ibu bapanya, Abd Razak Basiron, 67, dan Intan Sulaiman, 63, tldak dapat bertemu mereka sejak Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

“Arwh kakak dan abang ipar sangat prihatin dan mengambil b3rat terhadap ahli keluarga. Mereka sering membantu sekiranya ahli keluarga berhadapan kesu.sahan.

“Setakat ini ayah dan ibu yang tinggal di Bukit Tinggi, Klang, Selangor, berpindah di rumah arwh bagi menjaga lima cucunya itu. Kami adik beradik akan datang membantu pada hujung minggu,” katanya.

Menurutnya, arwh adiknya, Ida Haryanie adalah seorang suri rumah manakala Mohd Nasir mengusahakan perniagaan sebagai k0ntraktor.

Jnazah pasangan ini dikebumikan di Tanah Perkburan Islam Raudhatul Baqi’ Cyber 10, Cyberjaya.

Orang ramai yang ingin menyaIurkan bntuan boleh menyaIurkannya ke nombor akaun CIMB Bank 7056194827 atas nama Mohd Ariff Hafizan.

Sumber: hm via dbongkar

Continue Reading

Uncategorized

(video) Bercakap Dgn Dialek Yang Istimewa, Nenek Sopan dan Ayu Ini Dapat Pujian Ramai

Published

on

(video) Bercakap Dgn Dialek Yang Istimewa, Nenek Sopan dan Ayu Ini Dapat Pujian Ramai

Meskipun masyarakat Melayu kaya dengan bahasa serta dialek yang cukup unik mengikut faktor geografi, namun kebanyakan generasi muda masa kini lebih gemar ‘merojakkan’ bahasa. Budaya tersebut agak normal memandangkan kini sudah menjadi bahasa pertuturan harian.

Namun sedarkah anda bahawa percampuran Bahasa Melayu dan Inggeris sebenarnya meletakkan identiti bangsa kita di hujung tanduk? Malahan saban hari, penghargaan masyarakat terhadap Bahasa Melayu semakin meniipis.

Dialek Melayu Pattani tanpa pengaruh bahasa Thailand

Namun melalui sebuah perkongsian yang dibuat oleh pengguna Twiitter nazirshahmhd, seorang warga emas menjadi perhatian kerana masih menuturkan dialek yang semakin ditelan zaman. Menuturkan dialek Melayu Patani dengan lancar, nenek yang bertudung putih berkenaan sempat menceritakan serba sedikit mengenai kehidupannya pada zaman penjaajahan Jepun.

Umur 90 tahun tapi nampak sangat ayu

Selain tertarik dengan keunikan bahasa asli berkenaan, nampaknya netizen mula menyedari kecantikan awet muda yang dimiliki oleh warga emas ini. Walaupun umurnya sudah 92 tahun, namun dia masih kelihatan sihat tubuh badan dan mampu memberikan senyuman manis sewaktu berkongsikan cerita hidupnya.

Mesti masa muda dia lawa kan

Ketika warga emas lain mungkin sudah nampak lebih tua kerana semakin dimamah usia, namun netizen pula menyifatkan hakikat sebaliknya setelah melihat Mok Kak Ngoh. Ada juga yang berpendapat bahawa dia sebenarnya seorang rupawan ketika muda dahulu. Tidak ketinggalan, mereka sempat membandingkan nenek ini dengan diri mereka.

Sumber : Twiitter Munshi dan Zhafri via imuslimnetwork

Continue Reading

Uncategorized

(video) “Upin & Ipin Adalah Propaganda Malaysia” Ketua Suruhanjaya Penyiaran Indonesia Dakwa Upin & Ipin Adalah ‘Alat’ Propaganda Dari Malaysia

Published

on

(video) “Upin & Ipin Adalah Propaganda Malaysia” Ketua Suruhanjaya Penyiaran Indonesia Dakwa Upin & Ipin Adalah Alat Propaganda Dari Malaysia

Upin & Ipin bukan sahaja berjaya menempa nama dan mempunyai pengikut yang ramai di Malaysia. Malah anak-anak di negara jiran juga turut tidak ketinggalan menikmati cerita dari sudut pandang dua anak kecil yang menjadi watak utama kepada animasi ini.

Bagi anak-anak, tidak kira di Malaysia atau Indonesia. Upin & Ipin mungkin di anggap sekadar kartun biasa. Tetapi bagi Ketua Suruhanjaya Penyiaran Indonesia atau KPI Agung Suprio, beliau mengatakan bahawa Upin & Ipin adalah propaganda Malaysia kepada dunia luar.

Dia yang ditemuramah dalam Podcast Deddy Corbuzier yang disiarkan di YouTube menyatakan bahawa Upin & Ipin adalah simbol budaya dan imej Malaysia ke dunia luar yang bukan sahaja berbilang bangsa, malah ramah dan beragama.

“Upin-Ipin dapat disebut propaganda, propaganda positif. Upin-Ipin dapat memperkenalkan Malaysia atau imej Malaysia ke dunia luar yang berbilang budaya, sopan, ramah dan beragama,” kata Agung.

Memetik laporan laman Suara, Agung menyatakan alasan beliau disebalik dakwaan tersebut adalah disebabkan animasi ini mendapat subsidi dari Kerajaan Malaysia, jadi secara tidak langsung ini adalah produk untuk menyebarkan imej Malaysia pada dunia luar, “Jadi, ya propaganda pada akhirnya.”

Dan dia menyatakan sebab kenapa Indonesia masih tertinggal di belakang dalam penyiaran kartun buatan negara itu sendiri adalah kerana kos yang besar harus dikeluarkan untuk membuat animasi versi Indonesia.

“Sekiranya kita menghasilkan kartun Indonesia, itu sangat mahal. Walaupun orang yang membuat kartun di Indonesia tidak kurang hebatnya, dan ada begitu banyak, tidak sedikit,” kata Agung Suprio, yang dipetik oleh Suara.com dari saluran Youtube Deddy Corbuzier.

sumber: thevocket

Continue Reading

Trending