Connect with us

AGAMA

(video) Seorang Hafiz Cilik Tenang Melantunkan Ayat Alquran Walaupun Sedang Menghadapi Sak4ratul M4ut

Published

on

(video) Seorang Hafiz Cilik Tenang Melantunkan Ayat Alquran Walaupun Sedang Menghadapi Sak4ratul M4ut

Sebuah video yang memperlihatkan seorang hafiz cilik yang terus melantunkan ayat-ayat Alquran di tengah menghadapi sakaratul maut viral di media sosial. Diketahui, anak tersebut bernama Osama Jundul Haq yang telah hafal tiga juz dalam Alquran.

Dalam video terlihat Osama yang berada di atas kasur rumah sakit dengan balutan kain cokelat dan selang infus yang menempel di hidungnya terus melanjutkan bacaan ayat Alquran yang dituntun oleh perempuan yang memegangi tangannya. Seorang lelaki berbaju ungu dan berjanggut itu pun tampak terus mengusap kepala Osama yang sedang dikompres dengan handuk putih kecil.

“MasyaAllah.. detik-detik kematian sahabat saya, Osama Jundul Haq, tahfidz qur’an 3 juz. Putra Bapak Sanawi Pandeman. Di tengah menghadapi zakaratul maut, bibirnya masih berdecak melantunkan ayat ayat Allah. Mencintai Alquran, Allah memuliakan cara kematiannya. Semoga husnulkhatimah wahai sahabatku,” tulis akun Balhot Kangeanisme Dotkom.

Unggahan video itu pun sudah dibagikan sebanyak 29.000 kali oleh pengguna Facebook dan di-repost oleh akun Instagram @omg.info.id, @omg.indonesia.id, dan viralrepost.id. Alhasil, video ini menuai banyak komentar dari warganet. Kebanyakan dari mereka mendoakan agar hafiz cilik itu husnulkhatimah dan mendapatkan surga-Nya.

Mari Lah Kita Sama-sama mendoakan AdiK Ini agar Sentiasa Tenang Di Sana.

Sumber: Mimbar raudah

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AGAMA

(video) Menangis Si Anak Apabila Ibunya Diminta Untuk Membuka Hijab Di Bangunan Kerajaan

Published

on

(video) Menangis Si Anak Apabila Ibunya Diminta Untuk Membuka Hijab Di Bangunan Kerajaan

WANITA Muslim di Malaysia mungkin tidak mempunyai masalah untuk memakai tudung, namun bagi sesetengah negara yang majoriti rakyatnya bukan beragama Islam, ia menjadi satu halangan kepada wanita di sana untuk menutup aurat.

Ini kerana, gejala Islamofobia yang masih menebal menyebabkan umat Islam sentiasa dipandang serong oleh masyarakat bukan Islam.

Dalam satu kejadian yang berlaku di Perancis, seorang wanita yang beragama Islam menemani anak lelakinya menghadiri rombongan lawatan sambil belajar yang dianjurkan pihak sekolah ke dewan parlimen negara itu.

Malangnya, salah seorang ahli politik, Julien Odoul tidak senang duduk melihat wanita berkenaan yang memakai tudung lalu dia dengan sengaja memberi kata-kata berbaur provokasi dan penghinaan terhadapnya.

Menerusi satu video yang tersebar, anak lelaki wanita itu dilihat mula menangis kerana sedih mengenangkan ibunya yang diperlakukan sedemikian rupa.

Namun, wanita itu tetap dengan pendiriannya untuk tidak membuka aurat, malah menenangkan anaknya agar tidak menangis sementara mereka yang lain bertepuk tangan.

Kejadian yang berlaku ke atas wanita itu bukanlah sesuatu yang baru di negara sekular.

Perkara berbaur rasis inilah yang menyebabkan berlaku pelbagai bantahan oleh masyarakat Islam minoriti. Hakikatnya, itulah realiti yang terpaksa dihadapi oleh mereka.

sumber: mysumbermaya

Continue Reading

AGAMA

Subhaanallah… Mualaf Ini Berjaya Islamkan 20 Orang Dgn Hanya Menumpang Kereta Orang

Published

on

Subhaanallah… Mualaf Ini Berjaya Islamkan 20 Orang Dgn Hanya Menumpang Kereta Orang

Dirinya tidak dikenali malah jika bertemu pasti beranggapan dia hanya insan biasa tiada keistimewaan. Namun disebalik perwatakannya itu, Mohd Kamal Liew Abdullah adalah insan luar biasa, telah mengislamkan seramai 20 individu yang tidak dikenali.

Uniknya, cara berdakwahnya hanya dengan menumpang kenderaan orang tidak dikenali sekitar lebuhraya Kajang, Sungai Besi. Kisah ini dikongsi Facebook, Afnan Rosli yang kebetulan menjumpai lelaki istimewa ini di lebuhraya di Bangi.

Katanya, mualaf itu menahan keretanya dan telah memeluk Islam, sejak 20 tahun lalu.

Meskipun tidak bekerja, hidup merempat dengan menumpang teduh di surau, masjid, bawah jambatan namun ia tidak menjadi penghalang untuk dirinya menyampaikan dakwah kepada masyarakat.

“Apa yang menariknya. Pakcik Kamal membuat keputusan yang saya rasa tiada siapa pun antara kita sanggup buat.

“Dia kata dari merempat je, baik berdakwah. Setiap hari pakcik ini akan tahan kereta dari tol Sungai Besi ke arah tol Kajang atau Bangi. Bila sampai sana dia akan tahan kereta lain untuk balik ke tol Sungai Besi sebanyak tiga kali. Bunyi macam Pelik kan?,” katanya.

Jelasnya, Kamal bukan sahaja menumpang kereta orang Islam sebaliknya sesiapa sahaja.

“Pakcik Kamal buat macam itu sebab dia kata kalau orang bukan Islam tumpangkan, dia boleh berdakwah tentang Islam, kalau orang Islam tumpangkan, dia akan ingatkan tentang Islam,” katanya.

Paling menariknya, Kamal yang hidup sehelai sepinggang ini akan membuat ‘over time’ pada hujung minggu kerana menyasarkan anak muda sekaligus dapat menyampaikan dakwah.

Dia dipinggirkan keluarganya telah melakukan kerja amal itu belasan tahun dan kini telah menunaikan umrah sebanyak tiga kali atas tajaan individu tidak dikenali.

Bak kata Ustaz Ebit Lew, ada orang, dia tak terkenal oleh penduduk bumi, tapi seluruh penduduk langit kenal dia, ada orang, dia tak kaya di dunia tapi di akhirat beliaulah orang paling kaya raya.

sumber: mysumbermaya

Continue Reading

AGAMA

(video) Subhaanallah… Sudah 24 Tahun Dikebumikan, Namun Kain Kafan Arwah Abang Masih Elok. Langsung Tak Reput

Published

on

(video) Subhaanallah… Sudah 24 Tahun Dikebumikan, Namun Kain Kafan Arwah Abang Masih Elok. Langsung Tak Reput

Pemergian orang tersayang sememangnya khabar dvka buat seluruh ahli keluarga. Pastinya suasana piIu akan menyeIubungi lebih-lebih lagi sewaktu j3nazah ingin dikebumikan.

Hal ini turut dirasai sendiri seorang pengguna TikTok dikenali sebagai Zuneeka Rashid apabila berkongsi m0men sewaktu pr0ses pengebu.mian bapanya yang mninggaI dunia pada pertengahan tahun lalu iaitu 1.7.2020.

GaIi semula pusara untuk kebumi arwh bapa.

Apa yang menjadi perhatian ramai adalah video perk0ngsiannya yang memaklumkan jnazah bapa telah dikebumikan satu Iiang dengan Allahyrham abangnya yang mninggaI dunia pada tahun 1996.

Namun, ketika digaIi, kejadian mengjutkan telah berlaku kerana kain kapan Allahyrham abangnya masih utuh dan langsung tldak r3put.

Kain tersebut juga kelihatan elok dan tuIang-tuIang jnazah masih Iengkap dan tlada yang telah hiIang pun. Perkara berkenaan sememangnya satu keajaiban kerana hanya lnsan terpiIih yang diberi kelstimewaan seperti itu.

Kebaikkan apa yang pernah dilakukan ketika hldup.

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, ramai yang mninggaIkan k0men dengan mengucapkan Allahuakbar kerana t4kjub dengan kebesaran Allah S.W.T.

Mereka juga turut mend0akan agar allahyrham abang serta bapa pengguna TikT0k itu terus dicucu.ri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.

lihat video

Indahnya kuasa Allah S.W.T.

Sumber: TikTok @kakzue_kaklat, omm via dbongkar

Continue Reading

Trending