Connect with us

GLOBAL

(video) Mama Penganut Kuat Kristian, Reza Rahadian Menganut Islam Secara Sukarela

Published

on

(video) Mama Penganut Kuat Kristian, Reza Rahadian Menganut Islam Secara Sukarela

Baru-baru ini, pelakon Indonesia Reza Rahadian menceritakan kisah dirinya dibesarkan dalam keluarga penganut Kristian, namun kini secara rela memilih untuk memeluk agama Islam.

Memetik laporan Gempak, pelakon berusia 34 tahun itu mengaku keluarganya terutama sekali ibunya adalah penganut tegar Kristian. Malah, dirinya juga pernah dihantar ke sekolah aliran Kristian dan sentiasa mengunjungi gereja setiap minggu.

“Mendiang Glenn Fredly (penyanyi) pernah jadi guru saya di gereja,” ujar lelaki berasal dari Bogor Indonesia itu.

Keputusan sendiri peluk agama Islam

Namun setelah meningkat dewasa, Reza membuat keputusan untuk menjadi seorang mualaf tanpa paksaan sesiapa.

“Perubahan saya memeluk Islam bukan atas paksaan atau mengikut orang, apa lagi kerana cinta misalnya. “Ia adalah keputusan saya sendiri. Bukan sebab kerja atau pasangan. Saya cuma yakin setelah ‘berdialog’ dengan Tuhan, saya mahu jadi mualaf,” katanya lagi.

Ibu menerima dengan terbuka

Tambah bintang filem Surga Yang Tak Dirindukan 2 itu, ibunya menerima baik keputusannya untuk memeluk Islam biarpun wanita berkenaan kuat berpegang dengan agama dianutinya.

“Mama kata jadi mualaf adalah hak saya. Dia cuma pesan, apabila memeluk Islam, jalani ibadah atau agama saya sebaiknya,” jelasnya.

Menurutnya, ibunya masih merayakan Krismas dan perayaan atau upacara lain di rumah dan dia okay sahaja.

Terdahulu, Reza pernah membuat pengakuan mengejutkan bahawa dia pernah berbohong tentang kematian ayahnya sejak kecil. Walhal, dia tidak pernah mengenali atau mengetahui ayahnya masih hidup atau sudah meninggal dunia.

Sumber: Gempak, Daniel Menanta Network via mysumbermaya

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GLOBAL

(video) ‘Dijemput’ Ketika Sujud. Semoga ‘husnul khotimah’ Untukmu Saudara..

Published

on

(video) ‘Dijemput’ Ketika Sujud. Semoga ‘husnul khotimah’ Untukmu Saudara..

Antara impian seorang muslim sejati adalah hendak m4ti dalam keadaan husnul khotimah atau pemergian yang baik. Kalau boleh hendak dipanggil pergi dalam keadaan bersih dari dosa, apatah lagi bila dapat pergi dalam keadaan sedang beribadah kepada Allah SWT.

Pemergian seorang lelaki ini pasti akan membuat ramai cemburu. Menerusi sebuah perkongsian rakaman video di instagram Ilmfeed, kelihatan seorang lelaki yang dipercayai pekerja dari Mesir sedang solat di tempat kerjanya.

Pada rakaat pertama solat dilaksanakan seperti biasa, namun pada sujud rakaat seterusnya kelihatan lelaki tersebut tidak dapat bangun sebelum tertiarap dan men1nggal dunia.

Subhanallah. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan para solihin yang mulia dan syuhada’. Berikut rakaman video tersebut:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IlmFeed (@ilmfeed)

Sumber : Instagram Ilmfeed via mypendidik

Continue Reading

GLOBAL

Pernah Timbulkan Kem4rahan Umat Islam, Pelukis Gambar Nabi Terk0rban Dalam Nahas Ng3ri

Published

on

Pernah Timbulkan Kem4rahan Umat Islam, Pelukis Gambar Nabi Terk0rban Dalam Nahas Ng3ri

ST0CKHOLM: Kartunis Sweden yang mencet.uskan kontr0versi dan kemar.ahan umat Islam apabila melukis gambar Nabi Muhammad SAW, ma.ut dalam kemaIangan ng3ri jalan raya.

Daily Mail meIaporkan, Lars Vilks, 75, terb.unuh ketika kereta poIis yang dinaikinya terbaIik dan terba.bas ke Iorong berte.ntangan dan bertmbung dengan sebuah trak.

Kedua-dua kenderaan itu terbkar dan pemandu trak berusia 45 tahun dike.jarkan ke hspital seIepas mengaIami ced3ra prah. Dua angg.ota poIis yang ditugaskan mengawaI ViIks di dalam kereta poIis itu turut terk0rban, menurut Iaporan Expressen.

Kejadian berlaku pada jam 3 petang semalam (waktu tempatan) di Markaryd, wilayah Kron0berg. Vilks menc3tuskan kema.rahan gIobal apabila meIukis gambar Nabi Muhammad pada 2007.

Sumber: utusan via dbongkar

Continue Reading

GLOBAL

(video) Menangis ‘Air Mata Batu’. Gadis Didakwa Mampu Mengeluarkan Batu Kecil Daripada Matanya

Published

on

(video) Menangis ‘Air Mata Batu’. Gadis Didakwa Mampu Mengeluarkan Batu Kecil Daripada Matanya

Seorang remaja perempuan di India menarik perhatian ramai apabila dikatakan mengeluarkan ‘air mata’ batu. Kongsi Oddity Central, Chandni, 15 telah mengeluarkan sekitar 10 hingga 15 biji batu-batu kecil daripada matanya setiap hari sejak 17 Julai lalu.

Pun begitu, kejadian pelik itu tidak dapat dijelaskan menurut perubatan, tulis portal itu.

Sejak fenomena itu berlaku, sekitar 70 biji batu telah dikumpul dalam tempoh dua bulan. Dipercayai, remaja itu mengeluarkan batu tersebut bermula sekitar 6 pagi sehingga petang. Tiada batu terbentuk atau dikeluarkan pada waktu malam, lapor Oddity Central.

Menerusi video tular, Chandni dilihat mengeluarkan satu ketulan kecil pada kelopak mata kirinya melalui urutan. Selepas batu itu keluar, satu lagi batu muncul pada mata kanannya dan turut dikeluarkan.

Hal ini meyakinkan ahli keluarga remaja itu yang dia menangis ‘air mata’ batu, namun pakar oftalmologi menegaskan perkara itu adalah mustahil.

Salah seorang pakar, Dr Awadhesh Kumar mendakwa kejadian itu tidak mempunyai penjelasan saintifik dan percaya remaja itu memasukkan batu tersebut ke dalam matanya sendiri atau disuruh orang lain untuk mendapatkan perhatian.

Seorang pengarah hospital mata tempatan, Dr Neeraj Gupta pula mendakwa fenomena itu tidak berasaskan perubatan dan termasuk dalam penipuan.

Dipercayai kerana kesusahan, keluarga Chandni dikatakan tidak mampu untuk menjalani ujian oleh pakar perubatan, justeru sehingga kini keadaannya tidak mendapat penjelasan.

Sumber: Oddity Central, The Mirror Time via siakapkeli

Continue Reading

Trending