Connect with us

TEMPATAN

“sudah membayar duti setem kira-kira RM250,000” Isu Pertukaran Milik Tanah Bernilai RM7 Juta Tanpa Pengetahuan Pemilik, Ini Jawapan Pengarah Tanah Dan Galian

Published

on

“sudah membayar duti setem kira-kira RM250,000” Isu Pertukaran Milik Tanah Bernilai RM7 Juta Tanpa Pengetahuan Pemilik, Ini Jawapan Pengarah Tanah Dan Galian

Tiada sebarang ksIahan berkaitan prosedur pertukaran hak milik lot tanah dua beradik wanita di tengah ibu kota sebaliknya mereka sudah menandatangani borang untuk perserahan pindah milik.

Menurut Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Yassir Yahya, hasil semakan yang dibuat mendapati hak milik tanah yang dimaksudkan sudah dibuat urusan pindah milik dari dua individu kepada sebuah syarikat pada awal Julai lalu.

” Tatacara dan prosedur urusan perserahan pindah milik berkenaan mematuhi semua peraturan dan perundangan tanah seperti yang ditetapkan di dalam Akta 828 Knun Tanah Negara.

” Instrumen dan semua dokumen sokongan bagi urusan berkenaan sudah disemak dan didapati teratur serta memenuhi keperluan di bawah Division IV Kanun Tanah Negara (KTN),” katanya ketika ditemui HarianMetro, hari ini.

Beliau mengulas laporan Harian Metro yang mendedahkan lot tanah berharga lebih RM7 juta dipindah milik tanpa pengetahuan pemiliknya.

Mengulas lanjut, Muhammad Yassir berkata, borang 14A KTN bagi permohonan pindah milik juga didapati disempurnakan iaitu ditandatangani pemilik bersama dan disaksikan peguam selaras dengan keperluan Sksyen 211 KTN dan jadual kelima KTN.

”Selain itu, dokumen sokongan seperti salinan hak milik asal (geran asal), salinan kad pengenalan pemilik asal, salinan sijil pendaftaran syarikat dan sijil bayaran duti setem turut dikemukakan.

” Semakan pengesahan oleh Pendaftar di PTGKL melalui sistem eTanah yang diintegrasikan dengan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mendapati semua maklumat berkenaan adalah sah.

” Justeru, Pendaftar di PTGKL mendaftarkan pindah milik tanah berkenaan selepas berpuas hati ia ‘fit-for-registration’ selaras dengan peruntukan di bawah Sksyen 297 Kanun Tanah Negara,” katanya.

Menurutnya, selepas terdapat aduan penipuan yang dibuat pemilik tanah berkenaan, PTGKL mendaftarkan ‘Kaveat Pendaftar’ mengikut Sksyen 320(1)(a) KTN bagi menghentikan sebarang permohonan urusan lanjut berkaitan tanah berkenaan.

” PTGKL akan menunggu hasil siasatan poIis bagi menentukan pemilik tanah berkenaan. ” Semua dokumen dan instrumen berkaitan pindah milik sudah diserahkan kepada poIis untuk membantu siasatan,” katanya.

Pemilik sudah bayar duti setem RM250,000

Berdasarkan carian di Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) mendapati pemilik asal tanah berkenaan juga sudah membayar duti setem kira-kira RM250,000 untuk tujuan pindah milik tanah berkenaan.

Kelmarin, akhbar ini melaporkan poIis menahan lima individu termasuk peguam bagi membantu siasatan berhubung dkwaan peniipuan dalam pindah milik tanah.

Ia susulan laporan poIis yang dibuat dua beradik di IPD Dang Wangi yang mendkwa tidak tahu dan tidak pernah berurusan untuk pertukaran hak milik tanah yang dianggarkan bernilai RM7 juta itu.

Bagaimanapun, kelima-limanya sudah dibebaskan selepas permohonan tambahan rem4n poIis ditoIak mhkamah.

Terdahulu, dua beradik wanita berusia 50-an terkejut mendapati tanah miIik mereka di tengah ibu kota dianggarkan bernilai lebih RM7 juta berpindah miIik kepada sebuah syarikat tanpa pengetahuan.

Menurut sumber, mngsa hanya menyedari kehilangan hak miIik tanah selepas dimaklumkan anak saudaranya pada 10 Ogos lalu.

” Dia melakukan semakan dengan pegawai pejabat tanah dan mengakui terkejut apabila tanah miliknya disahkan sudah ditukar hak miIik kepada syarikat berkenaan tanpa pengetahuannya.

” Mngsa mendkwa tidak pernah berurusan dengan mana-mana pihak dan membuat pemindahan hak miIik tanah kepada mana-mana individu ataupun syarikat.

” Lebih menghairankan bagaimana tanah boleh dipindah miIik tanpa pengetahuan pemiIik tanah itu sendiri.

” Urusan tukar hak miIik tanah ini bukan benda mudah, saya khuatir ada perkara tidak betul berlaku di pejabat tanah itu,” katanya kepada HarianMetro.

Sumber:hmetro via asiakini

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TEMPATAN

Ezad Lazim Reda Adik Bongsu ‘Pergi’ Selepas Beberapa Minggu Ditidurkan

Published

on

Ezad Lazim Reda Adik Bongsu ‘Pergi’ Selepas Beberapa Minggu Ditidurkan

Kuala Lumpur: Penyanyi, Ezad Lazim, 42, r3da dengan pemerg1an adik bongsunya, Mohd Rizal Mohamad Lazim, 35, yang mninggal dunia aklbat jngkitan ku.man dalam drah jam 3 petang, hari ini.

Mohd Rizal yang dirwat di Hspital Sultanah Bahiyah, AIor Setar, Kedah, sejak minggu lalu ditldurkan oleh dktor kerana jntung bergerak Iaju serta dik3san ada jngkitan kuman dalam d4rah pada 18 September lalu.

Ezad ketika dihubungi berkata, dia r3da dengan pemerg1an itu dan ketentuan Allah buat Allahyrham adiknya.

“Saya tak dapat pun berjumpa arwh walaupun sudah sampai ke Kedah, semalam. Ahli keluarga saya yang lain juga tldak dapat melawat arwh sepanjang dia saklt dan dirwat di hspital,” katanya kepada Harian Metro.

Menerusi Iaporan Harian Metro sebelum ini, Ezad memaklumkan adiknya itu dimasukkan ke hspital berkenaan seIepas kurang sihat hampir sebulan aklbat d3mam yang tldak menentu, namun ia bukan disebabkan jngkitan C0vld-19.

Allahyrham Mohd Rizal yang masih bujang bekerja sebagai kakltangan kebudayaan di Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok.

Mohd Rizal juga tinggal bersendirian selepas ibu bapa mereka mninggaI dunia.

Ezad berkata, peng0rbanan Allahyrham pada keluarga sangat besar kerana menjaga ibu bapa di kampung sehingga bapa mereka menghmbuskan nfas terakhlr pada 2019 dan ibu pula pada Ogos tahun lalu.

Salam tkziah. Semoga arwh ditempatkan bsama orang2 soleh. Al fatihah

Sumber: hm via dbongkar

Continue Reading

TEMPATAN

Adik Aaron Dari Malaysia Tulis Surat Kpd Ronaldo. Perlu Kuasa ‘Viral’ Netizen Supaya Sampai Kepada CR7

Published

on

Adik Aaron Dari Malaysia Tulis Surat Kpd Ronaldo. Perlu Kuasa ‘Viral’ Netizen Supaya Sampai Kepada CR7

Christiano Ronaldo bukan satu nama asing dalam kalangan peminat bola sepak. Penyerang asal Portugal itu sering menjadi sorotan lensa kamera dan merupakan antara individu yang mempunyai pengikut paling ramai di media sosial.

Ronaldo bukan sahaja popular di kalangan peminat dewasa, malah kanak-kanak turut menjadikan pemain penyerang ini sebagai idola.

Menjadi salah seorang peminat cilik Ronaldo, kanak-kanak berusia enam tahun dari Malaysia ini menulis surat untuk idolanya dan dimuatnaik di laman Twitter oleh seorang lelaki, dipercayai bapanya.

Isi surat tersebut bermaksud:

Kehadapan Ronaldo,

Nama saya Aaron Jude Balraj. Saya dari Malaysia dan saya berusia enam tahun. Saya suka menonton perlawanan bola sepak anda.

Saya adalah salah seorang peminat setia. Saya tak pernah terlepas mengikuti perlawanan anda tapi saya terlepas aksi dengan Young Boys. Boleh ke kalau saya dapatkan satu jersey dari anda? Saya sangat berharap sebab saya suka jersey anda.

Saya harap satu hari nanti saya boleh jumpa anda depan-depan. Bye. Jumpa lagi. Salam sayang,

Aaron

Walaupun merasakan tweet ini mungkin sukar untuk sampai ke Ronaldo sendiri, tapi pengunggah yang dikenali sebagai Reuben Jude tetap optimis dan menganggap ia berbaloi untuk dicuba.

Perlawanan yang adik Aaron ni terlepas merupakan perlawaan Manchester United menentang kelab Switzerland, Young Boys di mana Ronaldo turut beraksi.

Ronaldo menyumbang gol pertama dan terakhir kepada Manchester United dalam perlawanan yang berlangsung di Stadion Wankdorf, selepas 13 minit perlawanan berlangsung.

Pun begitu, jaringan tunggal Ronaldo tidak mampu memberi kemenangan kepada Manchester United setelah Young Boys bangkit pada babak kedua perlawanan dengan jaringan dua gol.

Walaupun peminat cilik ni terlepas aksi Ronaldo dalam perlawanan mengecewakan menentang Young Boys Rabu lalu, tapi harapnya surat adik Aaron ni sampai ke pengetahuan bintang bola sepak tersebut.

Semoga berjaya!

Sumber: Twitter Reuben Jude via siakapkeli

Continue Reading

TEMPATAN

Sedang Membaiki Injap Dlm Loji, Seorang Lelaki M4ut Terkena Renjatan Elektrik Dalam Air

Published

on

Sedang Membaiki Injap Dlm Loji, Seorang Lelaki M4ut Terkena Renjatan Elektrik Dalam Air

Lipis: Pembantu 0perasi Ioji Rwatan Air (LRA) Buklt Bet0ng, dekat sini, m4ut dipercayai terkena rnjatan eIektrik ketika membuat kerja pencucian di struktur Ioji di Kampung Buklt Bet0ng dekat sini, semalam.

Dalam kjadian 12.30 tengah hari itu, mngsa, Roslan Ngah, 57, membaiki lnjap yang r0sak sebeIum dipercayai terk3na r3njatan eIektrik dan mninggaI dunia.

Ketua PoIis Daerah Lipis, Superintendan Azli Mohd Noor berkata, poIis menerima panggilan daripada pembantu pervbatan KIinik Kesih4tan Buklt Betong mengenai mngsa yang mninggaI dunia di LRA Buklt Bentong aklbat terkena rnjatan eIektrik.

“Dua angg0ta ke kawasan Ioji Air Buklt Bet0ng berasaskan aduan.

“PoIis dimaklumkan ketika kejadian mngsa bersama seorang rakannya berada di dalam Ioji untuk menjaIankan krja pencucian dan tiba-tiba terkena rnjatan eIektrik yang dipercayai mengaIir di dalam air,” katanya dalam knyataan di sini hari ini.

Azli berkata, rakan mngsa berjaya menyeIamatkan diri manakala pekerja lain yang menyaksikan kejadian segera mem4tikan sui.s utama eIektrik.

Katanya, mngsa disahkan mninggaI dunia oleh pembntu perubatan KIinik Kesih4tan Buklt Bet0ng dan myat dihantar ke Hspital Lipis untuk b3dah si4sat.

Salam tkziah buat keluarga. Semoga arwh ditempatkn bersama org2 beriman dan beramal soleh. Al fatihah.

Sumber: hm via dbongkar

Continue Reading

Trending