Connect with us

Uncategorized

(video) Warga Emas Terpaksa Bercukur Sekali Atau Dua Kali Seminggu. “Saya bukan lelaki, tetapi wanita tulen”

Published

on

Warga Emas Terpaksa Bercukur Sekali Atau Dua Kali Seminggu. “Saya bukan lelaki, tetapi wanita tulen”

PASIR MAS: “Saya bukan lelaki, tetapi wanita tulen,” kata Che Halimah Che Mood, 62, wanita warga emas yang mempunyai misai dan janggut.

Che Halimah yang diserang angin ahmar sejak lapan tahun lalu, mengakui hidupnya dibelenggu masalah itu sejak usia awal 20-an, menyebabkan dia perlu bercukur dua atau tiga kali seminggu agar kelihatan seperti wanita biasa.

Bekas tukang masak yang pernah menempuh kegagalan rumah tangga sebanyak dua kali, berkata dia sudah berjumpa doktor untuk mengetahui punca masalah dan disahkan mempunyai kadar hormon testosteron yang tinggi.

“Selama berpuluh-puluh tahun saya perlu bercukur agar tidak dipandang aneh oleh orang sekeliling. Namun, kini keadaan semakin teruk apabila saya diserang angin ahmar menyebabkan lumpuh separuh badan sebelah kiri.

“Saya tiada anak untuk menumpang kasih. Nasib baik adik, Mohammad Kamaruddin Abdullah, 42, dan isterinya, Nur Asmira Che Hussin, 36, sanggup menjaga segala makan dan minum saya serta ibu yang sudah tua, Kalsom Mamat, 93.

“Malah, misai dan janggut saya, Nur Asmira yang selalu bantu mencukur dua atau sekali seminggu agar tidak tumbuh panjang seperti lelaki,” katanya ketika ditemui di Kampung Batu Karang, di sini.

Che Halimah dikunjungi wakil Yayasan Raja Shamri (YRS), Tuan Zaimah Raja Omar yang menyampaikan sumbangan kewangan, barangan keperluan, serta lampin pakai buang.

Menurutnya, dia mendapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM350 sebulan yang biasanya digunakan untuk membeli keperluan lampin pakai buang dengan kos RM250 sebulan.

“Ketika masih sihat dan kuat, saya banyak merantau mencari rezeki termasuk beberapa tahun bekerja di Singapura sebagai tukang masak di restoran di sana. Sebolehnya, saya tidak mahu menyusahkan orang sekeliling, tetapi apakan daya, saya diuji dan kini hanya mampu terbaring jika tidak dibantu.

“Sebelum ini, saya tidak terbuka untuk memberitahu orang lain mengenai masalah saya kecuali dengan keluarga terdekat kerana ia membuatkan saya kurang keyakinan diri,” katanya.

sumber: bharian

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

(video) 8 Tahun Menanti Cahaya Mata Yang Tak Kunjung Tiba, Wanita ‘Masukkan’ Bantal Ubati Kerinduan

Published

on

(video) 8 Tahun Menanti Cahaya Mata Yang Tak Kunjung Tiba, Wanita ‘Masukkan’ Bantal Ubati Kerinduan

Setiap pasangan suami isteri pasti akan menanti kehadiran anak sebagai pengikat kebahagian rumah tangganya. Namun, tidak semua pasangan bertuah untuk dapat anak selepas berkahwin. Ada pasangan suami isteri sudah cuba pelbagai jenis perubatan dan ikhtiar namun rezeki masih tidak memihak kepada mereka.

Melalui akaun Tiktok AnggunAp, kelihatan seorang wanita dengan sengaja memasukkan bantal pada bahagian perut. Tujuan wanita itu berbuat demikian kerana ingin merasai bagaimana perut ibu mengandung.

Menurut video yang dipaparkan, wanita itu sudah 8 tahun menanti kehadiran cahaya mata tetapi masih tiada rezeki. Kadang sengaja masukkan bantal ke perut biar boleh rasakan bagaimana perut wanita hamil. Ya Allah lapan tahun menunggu.

lihat video

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata ramai warganet turut tersentuh dan ada juga yang mendoakan wanita itu segera hamil. Ada juga pejuang garis dua saling yang memberikan kata-kata semangat dan mendoakan wanita tersebut.

sumber: siakapkeli

Continue Reading

Uncategorized

‘Sedih Bukan Kepalang’ 5 Beradik Menjadi Y4tim Pi4tu Apabila Kehilangan Kedua Ibu Bapa Akibat C0vid-l9

Published

on

‘Sedih Bukan Kepalang’ 5 Beradik Menjadi Y4tim Pi4tu Apabila Kehilangan Kedua Ibu Bapa Akibat C0vid-l9

Putrajaya: Sedlh bukan kepaIang apabila lima beradik yang kecil kehiIangan kedua ibu bapa aklbat jngkitan k3jam vlrus C0vld-19.

Lima kanak-kanak yatlm pi4tu itu adalah Hannan Humaira, tiga tahun, Muhammad Hawwas, enam tahun, Muhammad Harraz, tujuh tahun, Husna Humaira, sembilan tahun dan Muhammad Hadhrami, 11.

Kisah sedlh berkenaan dik0ngsi adik kepada ibu lima anak kecil itu, Mohd Ariff Hafizan Abdul Razak, 36, susulan pemerg1an arwh kakaknya, Ida Haryanie, 38, yang mninggaI dunia pada Khamis lalu.

SebeIum itu abang iparnya, Mohd Nasir Tahal, 46, mninggaI dunia dua bulan lebih awal seIepas menerima rwatan C0vld-19 di Hspital Putrajaya.

Menurut Mohd Ariff berkata, kakaknya bertrung nywa meIawan vlrus C0vld-19 sejak 29 Julai lalu manakala abang iparnya dimasukkan ke hspital seminggu lebih awal dan mninggaI dunia pada 11 Ogos lalu.

Katanya, detlk sdih itu bermula pertengahan Julai lalu apabila keluarga kakaknya dijngkiti C0vld-19.

“Namun lima anak arwh hanya menjaIani kuarntin di rumah. KehiIangan dua ahli keluarga itu amat memiIukan kami lebih-lebih lagi meng3nangkan naslb lima beradlk yang masih kecil dan memerIukan kasih sayang ibu bapa.

“Arwh abang ipar dan kakak ditldurkan sebeIum mninggaI dunia kerana mengaIami kompIikasi c0vld-19.

“Lebih menyedlhkan arwh kakak tldak tahu suaminya sudah mninggaI dunia kerana ketika itu dia masih dalam pr0ses ditldurkan.

“Seminggu sebeIum arwh kakak mninggaI dunia, dia smpat menghubungi kami melalui panggilan video.

“Ketika itu dia tldak boleh bercakap banyak dan hanya memberi lsyarat bertanyakan suaminya, Namun kami semua merahs1akannya kerana tldak snggup memberitahu perkara sebenar demi kesih4tan kakak yang masih beIum stabiI,” katanya tadi.

Mohd Ariff yang bertugas di Agensi Ant1 Ddah Kebangsaan (AADK) Kuala Lumpur, berkata, panggilan video itu adalah k0munikasi kali terakhlr sebelum kakaknya ditldurkan semula.

Katanya, kehiIangan dua insan tersayang itu amat dirasai lebih-lebih lagi ibu bapanya, Abd Razak Basiron, 67, dan Intan Sulaiman, 63, tldak dapat bertemu mereka sejak Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

“Arwh kakak dan abang ipar sangat prihatin dan mengambil b3rat terhadap ahli keluarga. Mereka sering membantu sekiranya ahli keluarga berhadapan kesu.sahan.

“Setakat ini ayah dan ibu yang tinggal di Bukit Tinggi, Klang, Selangor, berpindah di rumah arwh bagi menjaga lima cucunya itu. Kami adik beradik akan datang membantu pada hujung minggu,” katanya.

Menurutnya, arwh adiknya, Ida Haryanie adalah seorang suri rumah manakala Mohd Nasir mengusahakan perniagaan sebagai k0ntraktor.

Jnazah pasangan ini dikebumikan di Tanah Perkburan Islam Raudhatul Baqi’ Cyber 10, Cyberjaya.

Orang ramai yang ingin menyaIurkan bntuan boleh menyaIurkannya ke nombor akaun CIMB Bank 7056194827 atas nama Mohd Ariff Hafizan.

Sumber: hm via dbongkar

Continue Reading

Uncategorized

(video) Bercakap Dgn Dialek Yang Istimewa, Nenek Sopan dan Ayu Ini Dapat Pujian Ramai

Published

on

(video) Bercakap Dgn Dialek Yang Istimewa, Nenek Sopan dan Ayu Ini Dapat Pujian Ramai

Meskipun masyarakat Melayu kaya dengan bahasa serta dialek yang cukup unik mengikut faktor geografi, namun kebanyakan generasi muda masa kini lebih gemar ‘merojakkan’ bahasa. Budaya tersebut agak normal memandangkan kini sudah menjadi bahasa pertuturan harian.

Namun sedarkah anda bahawa percampuran Bahasa Melayu dan Inggeris sebenarnya meletakkan identiti bangsa kita di hujung tanduk? Malahan saban hari, penghargaan masyarakat terhadap Bahasa Melayu semakin meniipis.

Dialek Melayu Pattani tanpa pengaruh bahasa Thailand

Namun melalui sebuah perkongsian yang dibuat oleh pengguna Twiitter nazirshahmhd, seorang warga emas menjadi perhatian kerana masih menuturkan dialek yang semakin ditelan zaman. Menuturkan dialek Melayu Patani dengan lancar, nenek yang bertudung putih berkenaan sempat menceritakan serba sedikit mengenai kehidupannya pada zaman penjaajahan Jepun.

Umur 90 tahun tapi nampak sangat ayu

Selain tertarik dengan keunikan bahasa asli berkenaan, nampaknya netizen mula menyedari kecantikan awet muda yang dimiliki oleh warga emas ini. Walaupun umurnya sudah 92 tahun, namun dia masih kelihatan sihat tubuh badan dan mampu memberikan senyuman manis sewaktu berkongsikan cerita hidupnya.

Mesti masa muda dia lawa kan

Ketika warga emas lain mungkin sudah nampak lebih tua kerana semakin dimamah usia, namun netizen pula menyifatkan hakikat sebaliknya setelah melihat Mok Kak Ngoh. Ada juga yang berpendapat bahawa dia sebenarnya seorang rupawan ketika muda dahulu. Tidak ketinggalan, mereka sempat membandingkan nenek ini dengan diri mereka.

Sumber : Twiitter Munshi dan Zhafri via imuslimnetwork

Continue Reading

Trending