Connect with us

INSPIRASI

(video) Datuk Rosyam Nor Meng@muk Di Showroom Kerana Kereta Tak Sampai, Tapi Akhirnya Staf Pula Kecut Perut

Published

on

(video) Datuk Rosyam Nor Meng@muk Di Showroom Kerana Kereta Tak Sampai, Tapi Akhirnya Staf Pula Kecut Perut

Datuk Rosyam Nor atau nama sebenar beliau Mohamed Noor bin Shamsuddin merupakan seorang pelakon, pengacara, penerbit dan model lelaki Malaysia.

Semua sedia maklum bahawa beliau sekarang mempunyai satu pasaraya yang agak popular bernama ST ROsyam Mart. Pada yang tidak tahu, Datuk Rosyam Nor juga mempunyai ladang durian belanda yang telah diusahakan oleh beliau sendiri.

“Jangan cepat putus asa… saya juga pernah dua kali gagal dalam bidang pertanian. “Saya akui ia disebabkan ‘kebodohan’ sendiri kerana kurang mencari ilmu dalam bidang ini. Ia tidak semudah disangka,” kata penerbit dan pelakon popular, Datuk Rosyam Nor, 51.

Kini selepas beberapa tahun mengharungi pahit getir, aktor itu bangkit semula dan mengusahakan projek tanaman nangka madu J33 dan durian belanda.

Berkeluasan 70 hektar, ladang yang dinamakan Suhan Movies sempena nama syarikatnya iaitu Suhan Movies & Trading Sdn Bhd itu diharap memberi inspirasi kepada golongan muda menceburi bidang berkenaan.

“Saya bangkit semula dan mendapatkan maklumat serta pandangan daripada mereka yang pakar dalam bidang ini. Selain modal, ilmu pengetahuan sangat penting bagi sesiapa saja yang ingin memulakan perniagaan,” katanya.

Rosyam Nor Meng@mvk Di Kedai Kereta

Satu video telah dimuatnaik di channel Youtube Suhan Movies tentang Datuk Rosyam Nor tidak puas hati apabila kereta baru yang ditempah tidak dapat dikeluarkan.

Sebenarnya semua ini adalah rancangan Rosyam Nor sendiri untuk menghadiahkan sebuah kereta baru Proton X70 untuk pekerja dia.

Kerana usaha gigih pekerja beliau, Datuk Rosyam Nor merasakan ini adalah salah satu cara untuk menghargai usaha mereka dan boleh membuat mereka berkerja lebih keras.

Jom Tonton Video Di Bawah:

Rata rata netizen memuji dengan cara Datuk Rosyam Nor menjaga pekerja. Ramai juga yang ingin berkerja dengan Rosyam Nor.

“Terbaikk boss…taniah boss…sye tgok sambil menitis airmata..ya allah…semoga dipermudahkan segala urusan boss dan murah rezeki….ya allah..dpt sye rasakan bile sye berada di tempat kakak tu ya allah…mengalir air mata bile dikatakan REZEKI SENTIASA ADA…DIMANA SEKALIPUN.. YA ALLAH..SEMOGA MURAH REZEKI”

“Saya tumpang menangis, sebak saya.. Ya Allah kau mudahkan urusan Dato dunia dan akhirat. Amin”

“Alhamdulillah, semoga tok syam senantiasa di bawah perlindungan Allah, tok syam mmg best, baik santuni orang, terima kasih tok syam”

Artikel By: AwatttSyeikhh Network

sumber: two.e-kesah

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSPIRASI

(video) “Masuk masjid dalam keadaan ramai orang, takde escort, takde apa-apa keistimewaan”

Published

on

(video) “Masuk masjid dalam keadaan ramai orang, takde escort, takde apa-apa keistimewaan”

Perkongsian seorang individu di TikTok dengan menggunakan username @rahimazhari menarik perhatian netizen apabila berkongsi foto dipercayai seorang sosok terhormat sedang mendirikan solat di Masjid Putrajaya yang difahamkan tanpa pengiring.

Nak tanya semua, kenal tak siapa dalam gambar ni? Tadi saya solat Jumaat di Masjid Putrajaya, saya nampak sosok tubuh ni dia masuk masjid, mula-mula saya tak perasan siapa dia, tapi bila dia bentang sejadah, dalam hati saya, ish Ya Allah…Ini dia.

Lama saya tengok. Betul dia…Pemimpin tertinggi di negara kita, antara yang tertinggi masuk masjid dalam keadaan ramai orang, takde escort, takde apa-apa keistimewaan…

lihat video

Menjengah komen pada post yang sama, segilintir netizen berpendapat sosok itu adalah Perdana Menteri kita, Dato’ Sri Ismail Sabri.

Salah seorang pengguna juga berkongsi gambar Dato’s Sri Ismail Sabri yang mengenakan sepasang baju melayu berwarna biru dengan songkok berwarna hitam, persis seperti gambar yang diambil

Diruang komen yang sama, rata-rata netizen memuji dan kagum dengan perilaku tersebut.

Sumber: TikTok @rahimazhari via siakapkeli

Continue Reading

INSPIRASI

(video) Bimbang Masjid Dibiarkan Tanpa Ibadah, Imam Muda Ini Sanggup Berenang Utk Azan Dan Tunaikan Solat Di Masjid

Published

on

(video) Bimbang Masjid Dibiarkan Tanpa Ibadah, Imam Muda Ini Sanggup Berenang Utk Azan Dan Tunaikan Solat Di Masjid

Biarpun kawasan sekitar ditengg3lami air, lelaki ini s4nggup berenang untuk laung azan dan tnai solat di masjid. Awal bulan lalu, tular satu video yang memperlihatkan seorang lelaki muda menyeberangi sungai dengan cara berenang.

Semasa ditanya, rupa-rupanya beliau menyeberangi sungai untuk melaungkan azan dan menunaikan solat di masjid selepas banjir me.lan.da su.su.lan ri.but Gu.lab.

Hafiz Moinul Islam yang merupakan imam muda di wilayah Sathkira, Bangladesh menceritakan sudah dua minggu beliau berenang untuk ke masjid yang mana laluannya ditenggelami air.

Bimb4ng rumah suci itu dibiarkan tanpa ibadah, Hafiz akan menaiki bot untuk ke masjid, namun sekiranya tiada bot beliau akan berenang.

Semuanya demi memastikan bahawa masjid berkenaan terus hidup.

“Oleh kerana ini adalah masjid, saya tidak dapat meningg4lkannya. Sehingga hari ini, saya telah melaungkan azan dan bersolat di sana demi Allah.”

Menurut Hafiz, kadang-kadang ada seorang atau dua orang jemaah di sana. Bagaimanapun, lima daripada solat yang ditunaikan, beliau hanya bersendirian.

sumber: online.diariviral

Continue Reading

INSPIRASI

(video) Jaga Sendirian Sejak Umur 8 Bulan, Bapa Tunggal Gigih Melayan Kehendak Puteri Tersayang.

Published

on

(video) Jaga Sendirian Sejak Umur 8 Bulan, Bapa Tunggal Gigih Melayan Kehendak Puteri Tersayang.

“Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa.” Begitulah kisahnya mengenai bapa tunggal ini yang cekal membesarkan satu-satunya anak perempuan yang berusia empat tahun sembilan bulan.

Video memaparkan Ilyas Farid Mohamad yang sedang menata rias anaknya, Rania Fariya turut tular sehingga meraih ratusan ribu tontonan menerusi aplikasi TikTok.

video: @farismohamed_91,

Bercerita kepada mStar, lelaki berusia 30 tahun yang bekerja dalam bidang Hospitaliti itu mengakui terkejvt ketika kali pertama video dia dan anaknya tular dan meraih perhatian ramai.

“Saya berkongsi video di TikTok untuk disimpan sebagai kenangan. Kebetulan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), masing-masing bosan. Selain itu, saya juga nak tunjukkan aktiviti yang boleh dibuat oleh bapa tunggal.

“Biasanya kita tengok ibu tunggal dengan anak saja. Apabila video pertama kami viral dan meraih hampir sejuta tontonan, saya memang terkejvt.

“Baca komen-komen netizen, saya pun makin terharu. Saya tengok ramai yang doakan kami, terus rasa hari saya lebih bermakna dan bersemangat,” ujarnya.

Faris rajin melayan kehendak puteri tunggalnya yang gemar bersolek.

Mesra disapa Faris, dia yang menetap di Kota Tinggi, Johor mendedahkan sudah berpisah dengan isterinya pada tahun 2017.

Tambah Faris, puteri sulung yang senang disapa Rania itu berada dalam jagaannya sejak berusia lapan bulan dan disifatkan sebagai anak yang baik dan tidak pernah menyusahkan dirinya.

Saya nak beri inspirasi kepada bapa tunggal atau ibu tunggal supaya tabah dan fokus 100 peratus terhadap anak.

“Tak susah nak jaga Rania. Saya dengan ibunya juga masih baik dan kami banyak bertolak ansur demi Rania. Dia tak pernah menyusahkan saya sejak kecil sehinggalah ke hari ini.

“Rania seorang yang banyak cakap. Pada masa sama, dia suka bergaul dengan orang dewasa. Jadi, pemikirannya lebih matang berbanding usia sebenar. Rania juga sudah dihantar ke tadika sejak usia tiga tahun dan bercita-cita untuk jadi angkasawan suatu hari nanti,” ujar Faris lagi.

Menurut Faris, dia bukanlah seorang yang mahir mengenai bab fesyen mahupun solekan, namun mempelajari semua kemahiran itu demi melunaskan tanggungjawabnya sebagai bapa.

Faris berharap video yang dikongsi dapat memberi inspirasi kepada golongan ibu atau bapa tunggal yang lain.

Tambah Faris, dia juga mahu memberi inspirasi kepada golongan ibu bapa di luar sana yang sudah berpisah dengan pasangan masing-masing agar tidak leka dalam memberikan yang terbaik buat anak-anak.

“Bab mekap dan tudung misalnya, saya kurang berminat. Tambahan pula saya sibuk dengan kerja. Tapi anak saya suka berhias, dia suka tengok benda cantik. Sebagai bapa, saya layankan saja.

“Saya nak beri inspirasi kepada bapa tunggal atau ibu tunggal supaya tabah dan fokus 100 peratus terhadap anak. Apa yang kita tak tahu, kita kena belajar demi anak.

Video dua beranak ini meraih ratusan ribu tontonan di TikTok.

“Selagi mampu, saya cuba buat yang terbaik untuk dia. Selain itu, ia juga merupakan tanggungjawab saya. Susah atau senang, saya tetap kena buat.

“Dulu selalu tak jadi ketika pakaikan tudung untuk Rania. Tapi saya berlatih sampai boleh. Mula-mula dulu memang susah.

“Rania pula suka layan YouTube, tengok tutorial mekap dan tudung. Saya sebagai ayah kena sentiasa pantau apa yang dia tengok. Jadi, saya tumpang tengok sekali,” ujarnya berseloroh.

Sumber : mStar , @farismohamad_91 via trendinggiler

Continue Reading

Trending