Connect with us

KESIHATAN

ElaK Masalah Rabun Dan Kekalkan Kesihatan Mata Anda Dengan Tiga Cara Ini

Published

on

ElaK Masalah Rabun Dan Kekalkan Kesihatan Mata Anda Dengan Tiga Cara Ini

Ramai orang yang mempunyai masalah rabun penglihatan sebenarnya tidak suka untuk memakai cermin mata kerana bagi mereka memakai cermin mata akan kelihatan tidak cantik dan akan menambah kerosakan pada mata. Jadi tidak hairanlah jika ada diantara mereka yang tetap tidak memakai cermin mata.

Namun sebenarnya dewasa kini, teknologi perubatan semakin berkembang mengikut arus permodenan. Industri perubatan telah mempunyai tekologi yang canggih untuk merawat masalah mata seperti rawata Lasik, PRK dan sebagainya. Rawatan ini ternyata sangat berkesan untuk mengembalikan penglihatan yang jelas.

Walau bagaimanapun, tidak semuanya mampu menjalani rawatan surgeri la ser ini kerana kosnya adalah tinggi memakan lebih RM3000 hingga RM7000. penjagaan mata, mata rabun, penjagaan mata rabun, elak power spek meningkat, cara elak power spek meningkat, rawatan mata, senaman mata, rehatkan mata

Oleh itu, sebagai orang yang beragama, kita perlu yakin bahawa setiap penya kit ada penawarnya. Kalau tidak, takkanlah orang dulu-dulu boleh sembuh meskipun tiada teknologi moden kan?

Seperti yang dibincangkan dalam rancangan popular The Dr. Oz Show, kami kongsikan tiga cara untuk memulih di samping meningkatkan penglihatan dengan cara semula jadi. Orang yang tidak rabun pun boleh menggunakan cara-cara ini untuk mengekalkan kesihatan mata mereka!

1) Makan Untuk Penglihatan Yang Jelas

Pelihara mata anda melalui pemakanan. Mata memerlukan beberapa nutrien untuk berfungsi dengan baik. Vitamin A,C, E dan mineral seperti zink adalah nutrien asas untuk mata.

Makan banyak sayur berdaun hijau, kuning telur, lada benggala kuning, labu, ubi keledek dan lobak merah kerana ia mengandungi khasiat an tiok sida yang dapat mengelak keterjejasan yang disebabkan matahari.

Tahukah anda bahawa kajian mendapati mengambil sayuran warna kuning dan hijau dapat mengelak sebarang penyakit yang boleh sebabkan mata bu ta.

Bawang putih, bawang besar dan bawang merah pula mengandungi kandungan sulfur yang akan memelihara pembentukan katarak pada mata.
Beri biru, anggur secara tidak langsung mampu pulihkan penglihatan.

DHA iaitu sejenis asid lemak yang ditemui dalam ikan air sejuk seperti salmon, sardin, makerel dan kod pula boleh menyokong sel untuk menyumbang kesihatan pada mata.

2) Lakukan Senaman Mata

Senaman mata ringkas ini sekurang-kurangnya dapat mengekalkan penglihatan optimal. Lakukan senaman mata sejurus bangun tidur, sebelum tidur atau pada bila-bila masa ketika mata anda letih.

Tetapi pastikan jari anda bersih kerana mata mudah terkena jangkitan ku man. Lakukan setiap hari anda pasti dapat lihat kesannya dalam masa satu bulan!

  • Gosokkan tapak tangan anda untuk menghasilkan haba panas. Tekap tapak tangan pada kedua belah mata sambil mata ditutup selama 5 saat. Ulang sebanyak 3 kali.
  • Pusingkan bebola mata anda. Mulakan dengan mata pandang ke atas dan dengan perlahan putarkan ia sebanyak 10 kali mengikut arah jam.
  • Pegang pen pada aras bahu di hadapan anda. Fokuskan pandangan mata pada pen tersebut dan perlahan-lahan dekatkan pen sehingga ke bahagian batang hidung anda dan jarakkannya kembali ke posisi asal. Dekat dan jauhkan pen sebanyak 10 kali.
  • Urut penjuru dahi. Gunakan tulang sambungan ibu jari anda, tekan lembut penjuru dahi dan urut dalam gerakan membulat sebanyak 20 kali untuk arah jam dan 20 kali lagi untuk arah sebaliknya.
  • Ulang urutan di kawasan atas kening, di bawah mata dan di kedua belah penjuru sisi hidung.
  • Bersandar, pejam mata, relaks dan rehat selama 3 minit.

3) Peruntukan Waktu Rehat Mata

Dapatkan tidur yang cukup. Tidur akan membiarkan mata berehat sepenuhnya, membaiki dan memulih secara semula jadi kondisinya. Tidur yang tidak cukup hanya akan melemahkan penglihatan. Jadi, sila tidur 8 jam setiap malam.

Lebih-lebih lagi buat individu yang kerjanya perlu menghadap komputer setiap hari, sila cari sekurang-kurangnya 1 jam untuk alihkan pandangan mata anda ke tempat lain. Rehatkan penglihatan anda.

Jika mata anda terlalu penat, berasa perit dan tidak selesa, baring dan letakkan hirisan timun pada kelopak mata. Ia akan memberi sensasi kesejukan buat mata seterusnya melegakan kepenatannya.

Demikianlah beberapa tips yang boleh digunakan untuk menjaga mata kesihatan mata agar penglihatan anda sentiasa jelas dan baik. Sekiranya penglihatan anda sudah agak kabur, amalkan tips ini agar masalah mata anda tidak semakin teruk. Jangan lupa dapatkan rawatan doktor mata.

Sumber : nasihatpakcik via myinfomaya

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GLOBAL

Mengambil kira Keadaan Terkini COVID-19, Ini Kenyatan Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Eropah

Published

on

Mengambil kira Keadaan Terkini COVID-19, Ini Kenyatan Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Eropah

COPENHAGEN: Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Eropah, Hans Kluge, hari ini pesimis terhadap kemampuan vaksin untuk menamatkan pandemik COVID-19.

Ia berikutan kemunculan varian baharu yang melenyapkan harapan bagi mencapai imuniti kelompok kerana memiliki ciri-ciri yang boleh mengatasi keberkesanan vaksin.

“Mengambil kira kemungkinan coronavirus akan terus berada di sekeliling kita selama beberapa tahun lagi.

“Pihak berkuasa kesihatan kini perlu memikirkan bagaimana untuk menyesuaikan strategi vaksinasi secara berperingkat khususnya berhubung keperluan dos tambahan,” katanya kepada wartawan.

Pada Mei lalu, WHO berkata pandemik itu akan berakhir apabila sekurang-kurangnya 70 peratus penduduk dunia sudah divaksinasi.

Ketika ditanya AFP jika angka itu masih menjadi sasaran atau memerlukan lebih ramai penduduk divaksinasi, Kluge mengakui keadaan kini berubah disebabkan kemunculan varian baharu yang lebih mudah tersebar seperti Delta.

“Saya fikir ini membawa kita kepada tujuan vaksinasi iaitu yang pertama dan paling utama untuk mencegah penyakit lebih serius serta risiko kematian.

“Jika kita sedar COVID-19 akan terus bermutasi dan berada bersama kita sebagaimana influenza, maka kita perlu menjangkakan bagaimana menyesuaikan strategi vaksinasi secara berperingkat ke arah endemik.

“Kita perlu mengumpulkan pengetahuan penting berhubung kesan suntikan penggalak,” katanya.

Pakar epidemiologi kini berpandangan, tidak realistik imuniti kelompok dapat dicapai melalui penggunaan vaksin walaupun ia tetap penting bagi mengekang pandemik.

Kluge berkata, kadar vaksinasi yang tinggi turut penting bagi mengurangkan tekanan terhadap sistem kesihatan yang masih perlu merawat penyakit selain COVID-19.

Varian Delta lebih mudah tersebar iaitu 60 peratus berbanding varian dominan sebelumnya seperti Alpha dan dua kali lebih mudah menular berbanding virus asalnya. – AFP

sumber: bharian

Continue Reading

KESIHATAN

Berat Sungguh Ujian Adik Ni.. Ayah ‘Pergi’ Selamanya Selang 24 Jam Selepas Ibunya Meninggal Dunia.

Published

on

Berat Sungguh Ujian Adik Ni.. Ayah ‘Pergi’ Selamanya Selang 24 Jam Selepas Ibunya Meninggal Dunia.

Kuala Pilah : Sepasang suami isteri ini disahkan m3ninggal dunia selang 24jam selepas ditldurkan aklbat C0VlD19 selepas lebih 6 hari dirwat di Hspital.

Raja Rozida Raja Aziz,45, disahkan mninggal dunia pada 25 ogos ketika dirwat sebagai pesaklt C0VlD19, manakala suaminya Shamsudin Hussin pula disahkan mninggal dunia keesokan harinya 26 ogos juga ketika menerima rwatan aklbat C0V19.

Allahuakhbar, Baru semalam dgr perkhabaran dvka, BeIum habis kesedlhan smlm, malam ni sekali lagi kami dik3jutkan dgn berita sedlh pemergian Din Shamsudin Din pula.

Ya Allah beratnya uj1anmu, Damailah kalian di negara kekal abadi bersama, m0hon sed3kah kan Al Fatihah buat mereka berdua, semoga anak anaknya Putera Hazim dan Puteri Naylie didoakan agar kalian terus ku4t dan tabah men3mpuh uj1an.

Sudah jam 2 pagi, ntah mengapa mata ni takleh nak Ielap, sedlh yg amat teringatkan duhai shbat yg pernah sama sama suka dvka dan rindu dengan lawak jenaka mu dibangku skolah dahulu.

Pemerg1an mu jam 3 ptg ( 25.08.21) ditngisi smua sahabat dan memenuhi wall mereka, Begitulah insan disayangi semua bernama Raja Rozida Gee , P0sitif dan ditldurkan hingga menghmbuskan nfas terakhlr.

Msih terlngat komen komen mu juga terkiIan tak dapat jumpa sekian Iama walaupun 2 kali Gee datang ke rumah namun tlada rezeki untuk kita berjumpa, m0hon m4af untuk itu.

Dikau pergl dengan pengakhlran yg baik Husnul Khotimah semoga Allah merahmat1mu dgn syahid krn bertrung nywa berjvang utk C0V19, Salam tkziah buat keluarga Raja Rozana Raja Aziz ibu Rohana Kahar juga anakanda Puteri Naylie tercinta.

Assalammualaikum doc baru call, Allahhuakbar adik ipar saya suami kepada arwh adik Raja Rozida Gee yg baru semalam 25 Aug mninggalkn kami.

Kini seIang sehari Suaminya baru saja menghmbuskn nfasnya 26Aug 2021, mohon sed3kahkn Alfatihah utk adik dan suami nya Allahhuakbar b3rat sgt nak tnggung semua ni.

Prgimu bersama suami isteri, kami tahu kau orang memang x boleh berplsah pun dan janji Allah tu pasti adik n suami prgi sama sama ,sehidup sem4ti damailh adik ku dengan adik ipar ku Samsudin Bin Hussin Alfatihah.

Minta semua m0hon ma4fkan kesaIahan adik saya dgn suaminya dan halalkn mkn minum arwh ,andai ada hvtang arwh boleh bagitau saya.

Jnazah dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Kg Kuala Jemapoh Kuala Pilah Negeri sembilan, semoga kedua dua anak mereka tabah yang maha esa lebih sayangkan ayah dan ibu mereka.

Al fatihah.

sumber: dbongkar

Continue Reading

INFORMASI

Ibu Terkejut Anak Perempuan 6 Tahun Sudah Tumbuh Payudara, Doktor Dedahkan Puncanya..

Published

on

Ibu Terkejut Anak Perempuan 6 Tahun Sudah Tumbuh Payudara, Doktor Dedahkan Puncanya..

Pasti ada di kalangan kita yg masih belum mendapat gambaran apa sebenarnya Essential Oils ini. Essential Oils adalah pati minyak aromatik yang diekstrak utk mendapatkan minyaknya. Popular dikalangan orang dewasa kerana manfaat dan kebaikannya. Essential Oil ini dapat sambutan ramai pengguna sejak pandemik bermula. Pengguna yang semakin juga meluas ini tidak sedar dengan kekurangannya yang mungkin ibu ibu di luar sana berasa tidak senang.

Seorang pengguna Twitter, @antaintiom kongsi berkenaan rakannya seorang ibu yang menggunakan Essential Oil kepada anak 6 tahun dan mengalami akil baligh tidak normal. Berdasarkan perkongsian beliau itu, rakannya berjumpa dengan pakar untuk mendapatkan nasihat mengapa perkara sedemikian boleh berlaku. Anaknya yang masih kecil sudah tumbuh payudara dan doktor berkata ini adalah tidak normal untuk anak yang masih kecil.

Rakanya itu berkata telah menggunakan minyak pati atau ‘essential oil’ selama dua tahun. Mengikut kata doktor pakar itu, kanak kanak kecil tidak seharusnya terdedah dengan sebarang minyak pati terutama yang mengeluarkan bau wangi. Wanita itu berkata, perkembangan anak akan terhenti seawal umur 14 tahun dan hormon itu akan lebih mengganggu anaknya yang masih kecil.

Perkara viral hingga ke TikTok, seorang pengguna TikTok @druglordrxdl kongsi bahaya Essential Oil ini ke atas ibu mengandung dan kanak-kanak kecil. Beliau juga berkata, kebanyakan brand minyak pati ini hanya sebagai satu marketing dalam niaga.

Seperti yang kita ketahui, wangian dari bunga mempunyai estrogen seperti ada di dalam badan wanita, jika hormon itu terlebih ianya mampu mengganggu hormon anak-anak yang masih belum sampai tahap tumbesaran. Sudah banyak artikel yang kalian boleh jumpa mengenai kesan sampingan penggunaan minyak pati ke atas kanak-kanak. Pastikan dapat nasihat doktor untuk jika berlkau sesuatu di luar jangkaan.

kredit rilekslah

sumber: kifarahmedia

Continue Reading

Trending